Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Δ. Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ δεν βάζει πρώτα την έξοδο από την Ευρωζώνη»


«H αξιολόγηση θα κλείσει, ίσως όχι τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα ανακτήσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί ή ότι θα υπάρξει ανακούφιση από τη σκληρή λιτότητα που βιώνουν.
Ενέταξε, επίσης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, και τον τρόπο με τον οποίο «τα μέτρα θα περάσουν ευκολότερα, όχι τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης, όσο στον λαό». 
Πρόσθεσε ότι ήδη διαφαίνεται πως έχουν συμφωνηθεί μειώσεις στο αφορολόγητο καθώς και μελλοντικές μειώσεις στις συντάξεις, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.«Τα όποια αντισταθμιστικά θα αφορούν ψίχουλα ελεημοσύνης για συνθήκες ακραίας φτώχειας», είπε.

Ερωτηθείς τι θα έπραττε το ΚΚΕ, αν ο λαός το είχε επιλέξει, σημείωσε καταρχήν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ελληνικός λαός θα ξέρει τι έχει επιλέξει, «καθώς εμείς δεν λέμε προεκλογικά ψέμματα», προσθέτοντας, «ο ελληνικός λαός θα επέλεγε το ΚΚΕ να ηγηθεί της προσπάθειας ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του». Είπε ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση του παραγόμενου πλούτου και το πέρασμα όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας στα χέρια του ελληνικού λαού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί ένα χρονικό διάστημα, ενώ σε ό,τι αφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού, είπε ότι «οι θυσίες που θα κάνει ο ελληνικός λαός (στο διάστημα αυτό) θα επιστρέφουν στον ίδιο». Κληθείς να απαντήσει αν στο διάστημα αυτό ο ελληνικός λαός θα πληρώνεται με τον «μίνιμουμ» μισθό, αποσαφήνισε ότι το ύψος του μισθού εξαρτάται και από τις κοινωνικές παροχές, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους, ενώ θα είναι δωρεάν όλες οι κοινωνικές παροχές, πρωτίστως εκείνες που αφορούν την υγεία και την παιδεία.

Σε ό,τι αφορά στο νόμισμα, επισήμανε ότι υπάρχουν, αυτήν τη στιγμή, ισχυροί κύκλοι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ενδιαφέρονται για το πέρασμα σειράς χωρών σε εθνικό νόμισμα και «βάζουν και λαϊκό κόσμο να μιλά γι’ αυτό». Είπε ότι πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύσσεται ο «ευρωσκεπτικισμός» και αποσαφήνισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τέτοια ρεύματα. «Το ΚΚΕ δεν βάζει πρώτα την έξοδο από την Ευρωζώνη, εμείς μιλάμε για άλλο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, αν φύγεις από ένα νόμισμα και όλα τα άλλα μείνουν ίδια, τότε θα κάνεις «μια τρύπα στο νερό»», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Σε ό, τι αφορά συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνηση, με αφορμή και βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκπομπής για την ιστορία του κόμματος, καταρχήν σημείωσε ότι μετά την περίοδο ’89, ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε πει ότι για εκείνον παραμένουν τα «ευαγγέλια», κομμουνισμός και μαρξισμός-λενινισμός, προσθέτοντας ότι εκείνη η περίοδος κόστισε στο ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμβάλλει σε μία κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος, και υπογράμμισε ότι αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής και υπεύθυνης στάσης, ενώ ταυτόχρονα μια τέτοια στάση συμφέρει το εργατικό κίνημα.
«Αν μπαίναμε σε μια κυβέρνηση, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα για τον λαό», είπε. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τόσο για τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ό,τι θα υπέγραφε μνημόνιο.
Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για τα τελευταία γεγονότα και τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, υπογράμμισε ότι η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης αυξάνεται και πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρξει και πιο προωθημένο επεισόδιο απ’ ότι στα Ιμια».Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η οποία «αφού βοήθησε τον ISIS ή τμήματά του, τώρα έχει ζητήματα με τους Κούρδους και το Ιράκ», ενώ επισήμανε ότι ειδικά για το Αιγαίο, πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση -του Κ. Σημίτη- με την
Συμφωνία της Μαδρίτης αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα σε αυτό.

Υπογράμμισε ότι «κανένας τούρκος στρατιώτης δεν έχει καμία δουλειά σε ελληνικό έδαφος, ενώ δεν γίνεται αποδεκτή καμία αλλαγή συνόρων».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ και τη διαφάνεια των διαδικασιών του, ο κ. Κουτσούμπας αποσαφήνισε ότι υπάρχει η αληθινή δημοσιότητα και διαφάνεια και η «μαϊμού διαφάνεια», υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα τις θέσεις της ΚΕ του για το 20ο Συνέδριο, οργανώνει δημόσιο διάλογο επ’ αυτών μέσω των κομματικών του εντύπων, και ταυτόχρονα διεξάγει ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Ερωτηθείς αν θα είναι εκ νέου ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι η ΚΕ του κόμματος εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα με συγκεκριμένα κριτήρια και ως εκ τούτου δεν υφίσταται η έννοια του «υποψηφίου» με τη συνήθη χρήση του όρου.

Τέλος, και με αφορμή την προβολή βίντεο για τα συγκλονιστικά γεγονότα της εκατόμβης, μετά από έκρηξη βόμβας, που έγινε κατά την πρώτη επέτειο του εορτασμού της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, το 1964, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι όντας παρών -μαθητής της Δ Δημοτικού-εκείνη την ημέρα μαζί με τους γονείς του έχει ανεξίτηλες συγκλονιστικές μνήμες από το τραγικό γεγονός, καταλήγοντας ότι η ζωή του είναι γεμάτη από πολλές μνήμες, καθώς ανήκει σε οικογένεια αγωνιστών, συνδεδεμένη με το ΚΚΕ και το εργατικό-λαϊκό κίνημα.
ΠΗΓΗ- Hit&Run

Δεν υπάρχουν σχόλια: