Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Επιτέλους επιστρέφουν οι “Θεσμοί” – Μνημόνια μέχρι να δύσει ο ήλιος !


Η αστική πολιτική στις πιο ιλαροτραγικές στιγμές της. Τα τείχη της πόλης ήδη γκρεμίζονται για να υποδεχθούν οι κυβερνητικοί την υπάλληλο του ΔΝΤ, Βελκουλέσκου, που επιτέλους επιστρέφει στην Αθήνα. Καμία έκπληξη φυσικά, καθώς τόσο το εν ενεργεία όπως και το εν δυνάμει κυβερνητικό προσωπικό, εκβάλλει από τα σπάργανα του αστικού κόσμου της χώρας, οπότε είναι μάλλον εξηγήσιμη η πολιτική ποιότητα που το διακρίνει, όπως και οι εγγενείς τάσεις δουλικότητας που συνθέτουν καθοριστικά την φυσιογνωμία του.

Η “κυβέρνηση της αριστεράς” λοιπόν, στο σημερινό Eurogroup αποδέχθηκε να προ-νομοθετήσει φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετά, και που όπως διατείνονται οι κυβερνητικοί θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Δηλαδή αν το αφορολόγητο φθάσει στα 6.000 ευρώ τότε θα μειωθεί ο ΦΠΑ για παράδειγμα, σε βασικά αγαθά για να αντισταθμιστούν οι απώλειες. Δηλαδή επιβάλλεται επιπλέον φορολογία σε κοινωνικά στρώματα που ήδη ζουν στα όρια της φτώχειας -εισόδημα 500 ευρώ το μήνα- και μειώνεται ο ΦΠΑ στις ντομάτες γιατί η κυβέρνηση είναι κοινωνικά ευαίσθητη. Ουσιαστικά η κυβέρνηση συναίνεσε σε τέταρτο μνημόνιο για την περίοδο μετά το 2019, ενώ ταυτόχρονα τώρα θα λάβει όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για τα εργασιακά και τις επιπλέον περικοπές που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.
Δηλαδή ο Τσακαλώτος και η κυβερνητική παρέα του, πήγαν με ένα μνημόνιο στο Eurogroup και επέστρεψαν με δύο. Διαπραγματευτική τακτική που πρέπει να διδάσκεται στις σχολές Διεθνών Σχέσεων ! Αν και μάλλον διδάσκεται… τουλάχιστον στην Ελλάδα…
Πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί και ο θίασος που ακόμη τους ακολουθεί, γιατί ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη μπροστά στην επιτυχία της κυβέρνησης. Μα τι να πει και ο Μητσοτάκης… Περίμενε ο άνθρωπος, ο Τσακαλώτος να κάνει “υπερήφανη διαπραγμάτευση” και να διαλύσει την Ευρώπη, και αυτός πήγε και συμφώνησε σε όλα και στην αξιωματική αντιπολίτευση, έμεινε μόνο να γκρινιάζει γιατί δεν έγινε η νομοθέτηση του τέταρτου μνημονίου στις Βρυξέλλες για να μην χάνεται χρόνος. Δεν υπάρχει πια επίδικο αντιπολίτευσης. Πρέπει να υπάρξει κατανόηση…
Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε πάλι, επιβεβαιώνοντας την ρήση που ευρέως διακινείται στα social media : Με τον ΣΥΡΙΖΑ μνημόνια μέχρι να δύσει ο ήλιος !
γράφει ο Χρήστος Μιάμης

1 σχόλιο:

nikos είπε...

Κι έτσι ζούμε το διόλου πλέον παράδοξο: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα έδιωχνε την Τρόικα πανηγυρίζει τώρα που επιστρέφει η Τρόικα και τα τεχνικά της κλιμάκια.
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Ούτε καν για τα προληπτικά μέτρα.
Ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές δηλώσεις, Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων ώστε να καταλάβουμε τον πλήρη παραλογισμό που ζούμε σε Ελλάδα κι Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το δούλεμα πάει σύννεφο και η ακροδεξιά προελαύνει:
✔ 9 Μαρτίου 2016
Γ. Ντάισελμπλουμ: «Δεν θα νομοθετήσει προληπτικά η Ελλάδα».
✔ Καλοκαίρι 2016
«Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που ζητείται από την Ελλάδα είναι αντισυνταγματική και παράλογη» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ μιλώντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων.
✔ 26 Ιανουαρίου 2017
«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει μέτρα προς ψήφιση για μετά το 2018. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.
✔ 26 Ιανουαρίου 2017
«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
✔ 27 Ιανουαρίου 2017
«Δεν μπορούν να ψηφιστούν μέτρα που αφορούν περίοδο μετά από δυο χρόνια τα οποία, μάλιστα, βασίζονται σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ειδικά όταν το ταμείο στις προβλέψεις του αποδείχτηκε εντελώς λάθος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στην αξιολόγηση.
✔ 29 Ιανουαρίου 2017
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο περιθώριο της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου στη Λισαβόνα συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά την οποία ο κ. Ολάντ επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.
✔ 30 Ιανουαρίου 2017
«Είναι πρωτόγνωρο να ζητάει κανείς την νομοθέτηση μέτρων προληπτικών, και μέτρων που τελούν υπό αίρεση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, για το 2019.
Σύμφωνα λοιπόν με το non paper που διένειμε σήμερα η ίδια η κυβέρνηση, «η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά».
Η κυβέρνηση που δεν θα προνομοθετούσε επειδή, όπως έλεγε, «απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα» και «που ακούστηκε αυτό;», δήλωσε τώρα στο Eurogroup πως είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την 1/1/19.
Εβαλε μία προϋπόθεση βέβαια, όπως λέει το πανηγυρικό non paper, «ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο».