Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Το αληθινό πρόσωπο του νεοφιλελεύθερου οικονομικού "θαύματος"

Η άνεργη νεολαία στη Βρετανία της Thatcher στο φακό της Tish Murtha

  Το Περιοδικό

Είναι πολύ δύσκολο να βρεις πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για το κλίμα μιας εποχής από το πρόσωπο ενός νέου. Ειδικά όταν αυτό το πρόσωπο έχει στερηθεί το σημαντικότερο πράγμα, την ελπίδα για το μέλλον. Η Βρετανία την εποχή της Σιδηράς Κυρίας του νεοφιλελευθερισμού Margaret Thatcher  ήταν γεμάτη από τέτοια πρόσωπα, θύματα των ανελαστικών πολιτικών της πρωθυπουργού και της άγριας επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα, ένα βάναυσο δίδυμο που κατέστρεψε πλατιές κοινωνικές μάζες, ωφέλησε όμως τις μεγάλες εταιρίες.

tish-murtha-youth-unemployment-2
Απέναντι σε αυτό το κλίμα, αλλά και στην γενικευμένη αντίδραση της συντηρητικής και βαθιά πατριαρχικής συντηρητικής Βρετανίας, η 20χρονη  Tish Murtha, επέλεξε ως μέσο διαφυγής αλλά και προστασίας, την φωτογραφία.
Της την έπεφταν συχνά τύποι της μεσαίας τάξης που ζητούσαν από νεαρές κοπέλες να κάνουν σεξ μαζί τους.
Η λύση της Tish; Η φωτογραφική της μηχανή.
Μόνο με την απειλή να τους τραβήξει φωτογραφία τους έδιωχνε μακριά της. Ένα κλικ ήταν αρκετό για να τους στείλει λίγο πιο πέρα και να μην την ενοχλήσουν ξανά.tish-murtha-youth-unemployment-20
Οι φωτογραφίες της έχουν έναν βαθύ κοινωνικό χαρακτήρα αλληλεγγύης. Απεικόνιζαν νεολαίους με προβλήματα που η τεχνοκρατική εκπαίδευση δεν μπορούσε να λύσει, που αναγκάζονταν να ζουν με επιδόματα, περνώντας τις μέρες τους άσκοπα.

πηγή φωτογραφιών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: