Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Η Bild κατασκεύασε είδηση για σεξουαλικές επιθέσεις από μετανάστες

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας έγραφε ότι δεκάδες Άραβες πρόσφυγες, επιτέθηκαν σεξουαλικά σε ανυποψίαστες γυναίκες στη Φρανκφούρτη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Στις 6 Φεβρουαρίου, η εφημερίδα Bild, μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στη Γερμανία, φιλοξένησε αναλυτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το νέο έτος, 50 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες αραβικής καταγωγής οι οποίοι διαμένουν σε κέντρο φιλοξενίας, έκλεψαν και παρενόχλησαν μαζικά γυναίκες σε εστιατόριο της Φρανκφούρτης.

Στο ρεπορτάζ, που έχει διαγραφεί από την ιστοσελίδα της εφημερίδας, η Bild φιλοξενούσε τις δηλώσεις γνωστού σεφ, ο οποίος διατηρεί ένα εστιατόριο σε κεντρικό δρόμο της πόλης και μίας 27χρονης γυναίκας.
Ο εν λόγω σεφ, ονόματι Jan Mai, "κατήγγειλε" τότε πως 50 Άραβες άνδρες προκάλεσαν χάος στο δικό του εστιατόριο και σε άλλα καταστήματα, ότι επιτέθηκαν σεξουαλικά σε διάφορες γυναίκες και ότι έκλεψαν μπουφάν.
Από την πλευρά της, η γυναίκα που κατεγράφη ως "Irina A.", περιέγραψε στην εφημερίδα ότι "έβαλαν τα χέρια τους κάτω από τη φούστα μου, στα πόδια και το στήθος μου, παντού". Το δημοσίευμα υποστήριζε πως οι δράστες προέρχονταν από ξενώνα για πρόσφυγες στην Έσση.
Οι καταγγελίες διερευνήθηκαν στη συνέχεια περαιτέρω από τις αρχές της Γερμανίας.
"Οι συνεντεύξεις με υποτιθέμενους αυτόματες μάρτυρες, πελάτες και υπαλλήλους προκάλεσαν μεγάλες αμφιβολίες για το αν τα πράγματα συνέβησαν έτσι όπως παρουσιάστηκαν", ανακοίνωσε η Nadja Niesen, εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ένα από τα υποτιθέμενα θύματα δεν βρισκόταν καν στη Φρανκφούρτη την περίοδο που καταγγέλλεται πως συνέβησαν οι σεξουαλικές επιθέσεις.
Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία ξεκαθάρισε ότι οι καταγγελίες περί μαζικών σεξουαλικών επιθέσεων από πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, ήταν αβάσιμες. "Δεν υπήρξαν μαζικές επιθέσεις στην περιοχή, συνομιλίες με υποτιθέμενους αυτόπτες μάρτυρες, θαμώνες και εργαζόμενους, οδήγησαν σε έντονη αμφισβήτηση ότι συνέβησαν όσα ισχυριζόταν το ρεπορτάζ", ανέφερε το πόρισμα της αστυνομίας.
Στη συνέχεια, η διεύθυνση της εφημερίδας ζήτησε συγγνώμη για το ρεπορτάζ και μέσω Twitter ο αρχισυντάκτης της Bild, ανέφερε πως θα υπάρξουν συνέπειες.
Η δημοσιογραφική ομάδα ζήτησε τελικά, με νέο δημοσίευμα της, συγγνώμη, για το "ανακριβές ρεπορτάζ και τις κατηγορίες κατά όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα δημοσιογραφικά κριτήρια της εφημερίδας".
Πηγή: nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: