Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Τρίτη δύναμη με άνοδο οι Παρεμβάσεις



Τους προηγούμενους μήνες έγιναν εκλογές σε 56 ΕΛΜΕ από τις 87 που υπάρχουν πανελλαδικά για εκλογή νέων Διοικητικών Συμβουλίων, οι υπόλοιπες κάνουν ανά 2 χρόνια ή θα κάνουν λίγο αργότερα. Πήραν μέρος 28.153 καθηγητές. Η συμμετοχή παρουσίασε αύξηση κατά 506 ψηφίσαντες από τις προηγούμενες εκλογές στις αντίστοιχες ΕΛΜΕ, αν και το σώμα των εκπαιδευτικών μειώνεται χρόνο με το χρόνο, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μηδενικών διορισμών, φτάνοντας φέτος στο ιστορικό χαμηλό των 72.000 καθηγητών, όταν το 2010 ήταν 110.000.


Στις εκλογές οι Παρεμβάσεις, βγήκαν ενισχυμένες με 17,42%, καταγράφοντας αύξηση 1,82% σε σχέση με πέρσι, Και παρότι σε 9 από αυτές τις ΕΛΜΕ δεν υπάρχει σχήμα των Παρεμβάσεων και παρότι στο αποτέλεσμα τους δεν καταγράφεται το ποσοστό των κοινών σχημάτων σε 5 ΕΛΜΕ, που στηρίζουν και δυνάμεις των Παρεμβάσεων μαζί με άλλους αγωνιστές. Η ΔΑΚΕ πήρε 25,54% ενισχυμένη κατά 1,51%, οι ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) 22,68%, μειωμένες κατά 0,9%, το ΠΑΜΕ (υποστηρίζεται από δυνάμεις του ΚΚΕ) 16,40% (-1,51%), η ΠΕΚ (ΠΑΣΚ) 7,06% (-1,89%), Κοινά 2017 2016 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΣ ΕΛΜΕΑριστερά Σχήματα 4,57% (+0,31), οι Αγωνιστικές Κινήσεις (ΚΚΕ μ-λ) 1,35% (+0,05), η ΑΡΕΝ (ΛΑΕ) 1,2% (+0,47),.

Η άνοδος των Παρεμβάσεων έχει αξία, γιατί κατορθώθηκε σε μια περίοδο που η αντεργατική και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντείνεται σε βάρος της νεολαίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και γιατί διεξήχθηκαν σε ένα κλίμα υποτονικό από πλευράς κινηματικών διαδικασιών. Η ψήφος στις Παρεμβάσεις ήταν ψήφος ενδεικτική των διαθέσεων να ξεπεραστεί η κατάσταση αδυναμίας από την πλευρά του εργατικού κινήματος και ψήφος καταδίκης του υποταγμένου συνδικαλισμού και των τριτοβάθμιων οργανώσεων, που όχι μόνο δεν θέλησαν να αντιπαρατεθούν με την κυβερνητική πολιτική, αλλά ειδικά η ΓΣΕΕ ως συνομιλητής και κομμάτι των «εταίρων» συμβάλλει στη διαμόρφωση και εφαρμογή της. Οι ευθύνες, βέβαια, δεν είναι μόνο του εργοδοτικού, αστικοποιημένου συνδικαλισμού, είναι και του ΠΑΜΕ, που τελικά ταυτίστηκε με τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, όπως στην απεργία για ασφαλιστικό, στην απεργία Οκτωβρίου που έγινε στις 8 Δεκέμβρη, κλπ

Το αποτέλεσμα των Παρεμβάσεων δείχνει αναγνώριση της συμβολής τους για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Έχοντας συνείδηση των δυσκολιών της περιόδου, τροφοδοτούνται από το αποτέλεσμα για να βάλλουν πλάτη για την ανασυγκρότηση του κινήματος ώστε να αναμετρηθεί αποτελεσματικά με την αστική πολιτική και την αντιδραστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση, που είναι μπροστά μας στο άμεσο διάστημα. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καθηγητές στις Παρεμβάσεις φαίνεται ξεκάθαρα από το αποτέλεσμα της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, όπου οι κοινές προσπάθειες ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ, όλη την προηγούμενη χρονιά, να κατασυκοφαντήσουν τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ και μέλος των Παρεμβάσεων, έπεσαν στο κενό. Οι καθηγητές έδωσαν την απάντηση, ενισχύοντας με την ψήφο τους τις Παρεμβάσεις, ενώ οι αντίστοιχες παρατάξεις είχαν μείωση.

Και στο χώρο της παιδείας η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ταυτιστεί πλήρως με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οδηγεί και στην ΟΛΜΕ σε συμμαχία των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ, και στην από κοινού αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής, αφήνοντας περιθώριο για τη μικρή άνοδο της ΔΑΚΕ. Από την άλλη τα ερείσματα, που έχουν αποκτήσει οι ΣΥΝΕΚ στον κρατικό και διοικητικό μηχανισμό, δημιουργούν μια εκλογική πελατεία με αποτέλεσμα να συγκρατούν ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό στους καθηγητές.

Το ΠΑΜΕ που είχε μικρή μείωση, ενώ συστηματικά κατασυκοφαντεί τις Παρεμβάσεις, παρουσιάζοντας τις ως χειροκροτητή του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο γίνεται στα σχολεία ο νεροκουβαλητής του Γαβρόγλου, δίνοντας αριστερό άλλοθι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η σύμπλευση τους στην επιλογή του Υπουργείου για φοίτηση των προσφυγόπουλων σε απογευματινά τμήματα, ξεχωριστά από τα άλλα παιδιά των σχολείων και η στάση της ΟΓΕ (οργάνωση για τις γυναίκες που υποστηρίζεται από δυνάμεις του ΚΚΕ) για τη «Θεματική εβδομάδα». Η ΟΓΕ με επιστολή της προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Συλλόγους Διδασκόντων ενημερώνει ότι θα συμβάλλει στη διοργάνωση της «Θεματικής εβδομάδας» που είναι πρόγραμμα του Υπουργείου στα Γυμνάσια όπως και οι δημιουργικές εργασίες στα Λύκεια και μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων όπως η μαθητεία στα ΕΠΑΛ ανοίγουν το δρόμο για την αξιολόγηση, το χτύπημα των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Αν αυτό δεν είναι η συναίνεση που ζητάει ο Γαβρόγλου, τότε τι είναι; Οι Παρεμβάσεις έχουν αντιταχτεί στα συγκεκριμένα μέτρα και θα στηρίξουν τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για την μη εφαρμογή τους.

Οι Παρεμβάσεις με τις θέσεις τους για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, για το δικαίωμα όλων των παιδιών, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, θρησκείας, σε ένα καθολικά δημόσιο ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, για απελευθερωτική παιδεία, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία ρεύμα, νερό κ.α.), θα συνεχίσουν με την αγωνιστική τους στάση να συμβάλουν για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού κινήματος ανατροπής της επίθεσης και για το άνοιγμα του δρόμου για την εργατική χειραφέτηση. 
 του Σταύροu Τζιορτζιώτη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: