Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Σταθμός το συλλαλητήριο στις 2 Μάρτη


των Νίκου Αδαμόπουλου και Δημήτρη Γκόβα
Συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε διάφορους χώρους δουλειάς και κλάδους. Την αυλαία άνοιξαν την προηγούμενη βδομάδα οι καθαρίστριες του ΕΜΠ με 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιπαλεύοντας τις νέες μειώσεις μισθών που επιβάλει ο εργολάβος, αλλά και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Σκοτ ενάντια στη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και τις απολύσεις. Με τρεις 24ωρες απεργίες (23/2, 1/3, 3/3) απαντούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και το Τραμ στις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών.
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν προχθές καθηγητές και δάσκαλοι απαιτώντας διορισμούς στα σχολεία. Κινητοποιήσεις ξεσπούν και σε μια σειρά δήμους από τους συμβασιούχους που παραμένουν απλήρωτοι, για να μην περάσει καμία απόλυση, για μετατροπή όλων των συμβάσεών τους σε αόριστου χρόνου. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις καλούν επίσης οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ. Σημαντικές είναι και οι κινητοποιήσεις των «εργολαβικών» εργαζομένων των Νοσοκομείων για να μην απολυθούν. Σε κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική ενάντια στο ξεπούλημά της. Οι κλαδικές αυτές μάχες είναι ανάγκη να συντονιστούν και να πάρουν ευρύτερα χαρακτηριστικά πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα-αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται σε όλους τους τομείς. Να γίνουν οι σπίθες οργής και αντίστασης για μια νέα «πυρκαγιά» εργατικού λαϊκού αγώνα για την ανατροπή της κλιμακούμενης επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-εργοδοσίας.

Σημαντικός σταθμός σε αυτή την κατεύθυνση, και με αυτή την επιδίωξη, είναι το συλλαλητήριο της Πέμπτης 2 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, που καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες του αγώνα. Τη συμμετοχή τους έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), πέντε σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τρείς ΕΛΜΕ, τρία σωματεία εργαζόμενων σε δήμους, στην ΕΛΣΤΑΤ, έξι Εργατικές Λέσχες και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής. Η σημασία του συλλαλητηρίου υπογραμμίζεται ιδιαίτερα με την επιστροφή της τρόικας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα νέα σκληρά μέτρα. Η επιτυχία του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια θα στείλει μήνυμα μαχητικού αγώνα. Η 2 Μαρτίου θα είναι μέρα αγώνα, που θα ξεκινήσει από το πρωί με πανυγειονομική απεργία. Με νέα προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας απαντούν επίσης την Πέμπτη 2 Μάρτη οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία. Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΙΣΑ, ενώ σωματεία νοσοκομείων καλούν και το απόγευμα στα προπύλαια.

Είναι φανερό ότι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι, συνταξιούχοι και φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι κατανοούν ότι η κόλαση των βάρβαρων μέτρων δεν έχει τέλος, ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους πολιτικούς απατεώνες των δήθεν «διαπραγματεύσεων» και τα χοντρά ψέματα για δήθεν προστασία των πιο φτωχών. Είναι η ώρα να προετοιμάσουμε τη ρήξη συνολικά με αυτή την πολιτική και για αυτό δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα μαχητικό, ισχυρό και οργανωμένο κίνημα, από μια νέα μεγάλη αγωνιστική σύγκρουση με τους δανειστές-δυνάστες, την αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν τη δύναμη να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στη νέα επίθεση, και ο μόνος τρόπος είναι η αγωνιστική και πολιτική σύγκρουση με τους συστημικούς εκπροσώπους των συμφερόντων της διεθνούς και εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου. Ένας κύκλος αντιστάσεων και κινητοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, έστω με αμυντικό χαρακτήρα και κλαδική εμβέλεια.

Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη για μια πλατιά εξόρμηση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στη νεολαία, σε κάθε κλάδο. Για συντονισμό, για συνελεύσεις και οργάνωση. Μπροστά στις απεργιακές και πολύπλευρες εργατικές κινητοποιήσεις των επόμενων εβδομάδων και το συλλαλητήριο της 2 Μαρτίου, όλες οι μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς πρέπει να μπουν μπροστά, με κοινή δράση για ένα μεγάλο κίνημα που θα αποτρέψει την νέα βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν. Που δεν θα αφήσει να διαλύσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, να φτωχοποιήσουν τους εργαζόμενους, να μαραζώσουν τη νεολαία. Χωρίς να περιμένουμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με άλλο κέντρο αγώνα και συντονισμού των μαχών, για να ξεπεραστεί και έμπρακτα η αδράνεια και η υποταγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος ασχολείται με συναντήσεις με …το ΔΝΤ, όπως η ΓΣΕΕ πριν λίγες μέρες. Για μαχητικούς αγώνες, με πανεργατική απεργιακή απάντηση μέσα στον Μάρτιο.

Τις ιδιαίτερα απαιτητικές αυτές στιγμές θα κριθεί κάθε δύναμη, κάθε σχέδιο και γραμμή των αγωνιστικών δυνάμεων και των μαχόμενων πολιτικών σχηματισμών. Ανεξάρτητα από διαφορετικές απόψεις, πολιτικές επιδιώξεις και πλαίσια, όλες οι δυνάμεις πρέπει να συμβάλλουν τώρα στα συλλαλητήρια και τις απεργίες για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, να ανασυνταχθεί το λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Να συμβάλουμε ώστε να συντονιστούν «από τα κάτω» οι αγωνιστικές αντιδράσεις και να υπάρξει ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων. Να διαμορφώσουμε «από τα κάτω» έναν αγωνιστικό συντονισμό με κέντρο πρώτα από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, αλλά και κάθε αγωνιστική συλλογικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: