Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την εκδήλωση του Kommonτο με θέμα, "την αναζήτηση της Αριστεράς και του Κομμουνισμού τον 21ο αιώνα."


Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα από την εκδήλωση της προηγούμενης Δευτέρας, που διοργάνωσε το Kommon, είναι το βαθύτερο ενδιαφέρον του κόσμου της Αριστεράς για το ίδιο το θέμα, την αναζήτηση της Αριστεράς και του Κομμουνισμού τον 21ο αιώνα.
 

Η επιτυχία της εκδήλωσης, ως προς τη συμετοχή, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων. Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ αποδείχτηκε μικρή.
 
Γεγονός που επιβεβαιώνει το συμπέρασμα, πως σήμερα η ανάγκη αναζήτησης, μορφοποίησης και έμπρακτης προώθησης του μεγάλου στρατηγικού σχεδίου της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος έρχεται ξανά, αν όχι στην επικαιρότητα, τουλάχιστον στις σκέψεις των αριστερών ανθρώπων.    
 
Η δική μας επιθυμία και στόχευση ήταν, δια της γνωστοποίησης του κειμένου συμβολής των 17 συντρόφων “Για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς. Για τον κομμουνισμό και τις επαναστάσεις του 21ου αιώνα”, να γίνει σαφής η στόχευση αυτής της πρωτοβουλίας, το ποιοί είμαστε και τι επιδιώκουμε, και ταυτόχρονα να τεθούν μερικά βασικά πλαίσια, τουλάχιστον ως προθέσεις, για την διεξαγωγή του διαλόγου.
 
Προς το σκοπό αυτόν κλήθηκαν να συμμετάσχουν και να πάρουν το λόγο οργανώσεις, κινήσεις και ρεύματα κομμουνιστικής πορείας, ώστε από κοινού να ερευνηθεί ο νέος δρόμος, ενός διαλόγου πρωτοφανούς, όχι μόνο σε σχέση με το θέμα, αλλά και σε σχέση με την προσδοκία να πάρουν μέρος δυνάμεις που συντηρούν μεταξύ τους μια αντιπαλότητα χρονολογούμενη από το προπατορικό κομμουνιστικό αμάρτημα. 
 
 Η εξέλιξη της συζήτησης ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
 
Στις ομιλίες αποτυπώθηκαν σε γενικές γραμμές τόσο οι προθέσεις όσο και οι προσεγγίσεις των οργανώσεων, διατυπώθηκε, από όλους σχεδόν τους ομιλητές, η επιθυμία να συνεχιστεί και να εξελιχθεί αυτός ο διάλογος, αλλά διατυπώθηκαν και οι μεγάλες θεωρητικές και πολιτικές αποκλίσεις των οργανώσεων μεταξύ τους. Γεγονός που επιβεβαιώνει πως ο δρόμος θα είναι μακρύς, η δουλειά πολλή, η προσπάθεια ακόμα περισσότερη, ώστε να υπερνικηθούν δυσπιστίες, προκαθορισμένες αντιπαλότητες, παγιωμένες πεποιθήσεις κοκ., μέχρι ο διάλογος να βρει ουσιαστική και αίσια κατάληξη.   
 
Πάντως ομιλητές και παρευρισκόμενοι εκφράστηκαν θετικά για την πρωτοβουλία και ζήτησαν τη συνέχιση και εξέλιξή της.  
 
Πρέπει ωστόσο να καταλογιστεί ως αδυναμία της διοργάνωσης, πως ο χρόνος εξαντλήθηκε στις συλλογικότητες και πολλοί άνθρωποι, οι “κοινοί θνητοί”, έμειναν και πάλι στην απέξω. Για την  υπόσχεση  μιας μορφής ουσιαστικής επικοινωνίας και συμβολής χρειάζεται να γίνουν ουσιαστικά βήματα.
 
Ούτως ή άλλως, είναι μια αναγκαία πρόκληση, καθώς είναι δύσκολο να οργανωθεί έτσι ο διάλογος ώστε τα λόγια να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, να επικοινωνούν με όλους τους συμμετέχοντες, και να μη γίνεται μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων που δεν ακουμπούν στους άλλους, (καθένας με τον πόνο του, όπως συνηθίζεται να λέγεται).
 
Μαζί με τη δυσκολία να χωρέσουν σε ένα μικρό χρονικό πλαίσιο ταυτόχρονα και συλλογικότητες και ξεχωριστοί ομιλητές.
 
Όμως οφείλουμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και να ανταποκριθούμε στην κοινή επιθυμία της διεξαγωγής μιας ουσιαστικής συζήτησης.
 
Στο  δικό μας σχεδιασμό είναι  η διεξαγωγή συζητήσεων βασισμένων στα θέματα του κειμένου, η συζήτηση  να συνεχιστεί σε μικρότερους κύκλους, σε ειδικά και επί μέρους θέματα ώστε να είναι επί της ουσίας γόνιμη και συλλογική δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να συνεισφέρουν κατά τη γνώση και την εμπειρία τους. Και η πραγματοποίηση συναντήσεων παρόμοιων με της Δευτέρας.
 
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γνωστοποιήσουμε αυτό τον σχεδιασμό.
 
Στο Kommon έχει ήδη διαμορφωθεί ειδικός χώρος διαλόγου όπου θα καταχωρούνται επιστολές και κείμενα, παρατηρήσεις και απόψεις, γύρω από τα θέματα του “κειμένου”.
 
Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ειδική διεύθυνση που θα υποδέχεται τα κείμενα του διαλόγου και παρακαλούνται όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στη συζήτηση να στέλνουν εκεί ερωτήματα, παρατηρήσεις και προτάσεις. 
 
Όμως, στην ουσία, όλο αυτό το πρόβλημα, του τρόπου διεξαγωγής ενός τέτοιου διαλόγου δεν μπορεί να λυθεί με μερικές προτάσεις, όσο καλές κι αν είναι.
 
Χρειάζεται να προκύψει με τη συμβολή όλων, στην εξέλιξη της συζήτησης, η  διαμόρφωση ενός χώρου διαλόγου, ο οποίος θα προωθήσει τη συζήτηση στα νέα δεδομένα και θα οργανώσει έμπρακτα  βήματα  στη συγκέντρωση των κομουνιστικών δυνάμεων του 21ου αιώνα.
 
Για να αλλάζει προσανατολισμένα η σημερινή τάξη πραγμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: