Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Στο υπουργείο Υγείας οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των νοσοκομείων


ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, σωματεία και επιτροπές αγώνα δημόσιων νοσοκομείων και κλαδικά σωματεία της καθαριότητας στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων.
«Όχι στις απολύσεις» του εργολαβικού προσωπικού το οποίο απασχολείται στα δημόσια νοσοκομεία ήταν το κύριο αίτημα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει: με τον πιο έντονο τρόπο τις χιλιάδες απολύσεις των εργολαβικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία, στις οποίες οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, με το πρόσχημα ότι διώχνει τους εργολάβους από αυτά και προχωράει σε νέες προσλήψεις, συμβασιούχων και όχι μόνιμων, με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Πρόκειται για προκαταβολική εφαρμογή από το ίδιο το κράτος των απαιτήσεων των θεσμών για απελευθέρωση των απολύσεων, πριν καν θεσμοθετήσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για υιοθέτηση αυτής της πρακτικής και από τους ιδιώτες εργοδότες.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ. και το Υπουργείο Υγείας επικαλούνται το «μεγάλο δημοσιονομικό κόστος» που δεν επιτρέπει την εργασιακή εξασφάλιση των εργαζόμενων, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις για να επιβάλουν την αντεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Και συνεχίζει: στα προσόντα διορισμού περιλαμβάνεται και η ελληνική ιθαγένεια, τη στιγμή που οι αλλοδαπές/οι εργαζόμενες/νοι στο χώρο αυτό αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι. Η κυβέρνηση, επιδεικνύει έτσι και υψηλές ρατσιστικές επιδόσεις στην αντεργατική της πολιτική.
Με τα προσόντα που προβλέπονται οι περισσότεροι από τους μισούς εργολαβικούς εργαζόμενους, θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι Υπουργοί Υγείας δεν πτοούνται ούτε από το γεγονός ότι οι ίδιοι είχαν δεσμευθεί για την διασφάλιση της εργασίας των εργολαβικών εργαζόμενων.
Και καταλήγει: ότι σε πολλά Νοσοκομεία οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί πολλών μηνών...
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και σωματεία δημόσιων νοσοκομείων. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) κάνει λόγο για ομηρία η οποία συνεχίζεται, «το ίδιο και η κοροϊδία».
Σύμφωνα με το ΣΕΝΕ, «αποδείχτηκε περίτρανα πως η κυβέρνηση δεν νοιάζεται παρά μόνο για το πώς θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών, αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Από την τρομοκρατία του εργολάβου, στις απολύσεις ή τα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Αυτός είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προσυπογράψει και αυτή η κυβέρνηση: διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους! Κι αυτό φυσικά αφορά και τους μόνιμους, σήμερα, συναδέλφους. Με την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις μας καταφέραμε να αποτρέψουμε απολύσεις, να πληρωθούν δεδουλευμένα. Όμως, το βασικό πρόβλημα παραμένει: από τη μία, η γνωστή εργολαβική ασυδοσία, οι απειλές κι η απληρωσιά και από την άλλη, το ζοφερό μέλλον των απολύσεων τώρα ή μετά από δυο χρόνια για τους «τυχερούς» που θα προσληφθούν τώρα (αν και όποτε). Οι συνάδελφοι εργολαβικοί δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, με αυταπάρνηση! Οι υπηρεσίες αυτές είναι άκρως αναγκαίες κι υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση. Άρα, μόνιμη πρέπει να είναι κι η εργασιακή τους σχέση».
Η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων. Αν ήθελε, μπορούσε να διώξει τους εργολάβους "μ' ένα νόμο-μ' ένα άρθρο". Θα προσλάμβανε τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αντίθετα, οι ατομικές συμβάσεις που νομοθέτησε (είτε έργου, είτε εξαρτημένης εργασίας), όπου εφαρμόστηκαν έδειξαν ότι η εκμετάλλευση κι η καταπάτηση δικαιωμάτων παραμένει ακόμη και χωρίς εργολάβο, ή πιο σωστά, με τον ίδιο τον εργαζόμενο ως εργολάβο ή με το νοσοκομείο ως εργολάβο!»

Οι υγειονομικοί απαιτούν καμία απόλυση, μονιμοποίηση των εργολαβικών, επικουρικών και των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες. Επίσης, ζητούν να πληρωθούν «εδώ και τώρα» όλα τα δεδουλευμένα.
Πηγη:newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: