Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

Δεκτές από Σταθάκη οι παραιτήσεις των Κορωνιωτάκη - Μπλάνα από τον ΑΔΜΗΕ 
πηγή:Energypress

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ κ.κ. Μανώλη Κορωνιωτάκη και Ιωάννη Μπλάνα αντίστοιχα, και δέχτηκε τις παραιτήσεις τους, καθώς και την επιστροφή των ποσών που έλαβαν αναδρομικά.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ ανέφεραν ότι η αλλαγή της αποζημίωσης τους έγινε νομότυπα και σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά που τους καταβλήθηκαν και έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού, ο οποίος τις έκανε αποδεκτές.
Η παραίτηση των δυο στελεχών της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ζητήθηκε, όπως είναι φυσικό, από τον προϊστάμενό τους υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, όχι τόσο στα ΜΜΕ, αλλά στο εσωτερικό του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, όπου ακόμα και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ανέβηκαν στα κεραμίδια» μετά τη δημοσιοποίηση των «χρυσών» μισθών και των αντίστοιχων αναδρομικών που έλαβαν.
Τα δύο στελέχη, δηλαδή ο (πρώην πλέον) πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Εμμανουήλ Κορωνιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Μπλάνας, προέρχονται και οι δύο από «τα σπλάχνα» της εταιρείας, δεν διορίστηκαν δηλαδή ως τεχνοκράτες. Τους διόρισε ο κ. Λαφαζάνης όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ο οποίος ως γνωστόν είχε απέχθεια σε ότι αφορούσε «την αγορά», ενώ αντίθετα περιέβαλλε με απεριόριστη εμπιστοσύνη τα συνδικαλιστικά στελέχη. Ο κ. Κορωνιωτάκης την εποχή που ανέλαβε πρόεδρος ήταν τομεάρχης ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο σύλλογο μηχανικών της ΔΕΗ. Ο κ. Μπλάνας κατείχε τη θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Συστημάτων και Υποδομών. 
Τι έκαναν τα δύο στελέχη; Με τη λογική «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει», τον περασμένο Δεκέμβριο έκαναν χρήση νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015 με τον οποίο αίρεται το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ και εκτόξευσαν τις μηνιαίες αποδοχές τους στα επίπεδα των 20.000 ευρώ μικτά  και μάλιστα αναδρομικά, από την εφαρμογή του νόμου 4354/15 περί απελευθέρωσης αποδοχών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ.
Αποτέλεσμα της αναδρομικότητας στην απόφαση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ήταν να εισπράξουν οι κύριοι Κορωνιωτάκης και Μπλάνας περί τα 200.000 ευρώ έκαστος τον Δεκέμβριο, ως αναδρομικές αμοιβές ενός μόλις έτους.
Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας και οι διάδρομοι, τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και της ΔΕΗ «πήραν φωτιά» καθώς οι πρώην συνάδελφοι των δύο στελεχών (απλοί εργαζόμενοι και υπηρεσιακά στελέχη των δύο εταιρειών) έχουν υποστεί πολύ ισχυρές μειώσεις στους μισθούς τους κατά τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι οι αμοιβές των στελεχών του ΑΔΜΗΕ πρέπει να εγκριθούν από το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, πράγμα που έγινε με την προηγούμενη όμως σύνθεσή του, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο σημερινός πρόεδρος του εποπτικού και σύμβουλος μέχρι πρότινος του κ. Σκουρλέτη, Νίκος Καϊμάκης. Είναι άγνωστο αν για να υπάρξει αυτή η έγκριση υπήρξαν μεθοδεύσεις ή εάν ήταν ενήμερη η μητρική εταιρεία ΔΕΗ.
Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν πάντως και σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, συνολικά, εντός της εταιρείας για τον καθορισμό των νέων αμοιβών, τον εσωτερικό έλεγχο και φυσικά τις προβλέψεις δημοσιότητας, αφού το θέμα δεν αναδείχθηκε παρά μόνον μετά από ερώτηση και παρέμβαση του κ. Σκρέκα. 
Επιπλέον, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα, πρώην στέλεχος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, η  σύμβαση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, έχουν καταστατική και κανονιστική εξασφάλιση ότι μετά τη λήξη της θητείας τους στη διοίκηση θα παραμείνουν στην εταιρεία στο βαθμό και τις αμοιβές Γενικού Διευθυντού. 
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά που τους καταβλήθηκαν.
Σημειώνεται τέλος ότι  ο κ. Σκρέκας δεν έχει περιοριστεί μόνο στη θυγατρική δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, αλλά ζητεί από την κυβέρνηση στην ερώτησή του να ενημερωθεί και για πιθανές άλλες αυξήσεις που έγιναν σε διοικήσεις ΔΕΚΟ, με χρήση του περίφημου νόμου, που κατάργησε το πλαφόν που είχε μπει τον Οκτώβριο του 2012.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

από  HANIA.news

Παραιτήθηκαν ο Χανιώτης πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν σήμερα ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), Μανώλης Κορωνιωτάκης και Γιάννης Μπλάνας, σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος τις έκανε αποδεκτές.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ ανέφεραν ότι η αλλαγή της αποζημίωσής τους έγινε νομότυπα και σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά που τους καταβλήθηκαν και έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού.
Προηγήθηκε η κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία τα δύο κορυφαία στελέχη της εταιρείας αύξησαν τις αμοιβές τους στις 20.000 ευρώ τον μήνα και έλαβαν περί τις 200.000 ευρώ ως αναδρομικές αποδοχές για ένα χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ είχε συγκροτηθεί σε σώμα τον Μάιο του 2015, μετά τον ορισμό του από το Εποπτικό Συμβούλιο και τη σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΩΝΙΩΤΑΚΗΣ
Ο κ. Μανώλης Κορωνιωτάκης γεννήθηκε το 1959 στα Χανιά της Κρήτης.
Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει εργασθεί μέχρι το 1987 στον ιδιωτικό τομέα είτε σαν ερευνητής μηχανικός, είτε σαν μηχανικός παραγωγής.
Από το 1987 μέχρι το 2011 εργαζόταν στη ΔΕΗ Α.Ε., ενώ από το 2012 είναι στέλεχος στον ΑΔΜΗΕ.
Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συμμετείχε σαν Μηχανικός Έρευνας σε ομάδα έρευνας Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Κέντρου Ερευνών Εθνικής Άμυνας (Κ.Ε.ΕΘ.Α.).
Έχει παρακολουθήσει και λάβει ειδική εκπαίδευση σε θέματα Ελέγχου Αποθεμάτων, ειδικευμένα ζητήματα Μονώσεων καθώς και Οπτικών Ινών.
Έχει μεγάλη εμπειρία στα έργα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και είχε σημαντική συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα έργα Ηλεκτρικών Διασυνδέσεων όπως της διασύνδεσης των Ηλεκτρικών Συστημάτων Ελλάδας – Ιταλίας, των Ιονίων νήσων, των Κυκλάδων κ.λπ. Επίσης, είναι στην Ομάδα Μελετών του έργου Διασύνδεσης της νήσου Κρήτης με το ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς.
Είχε επίσης καθοριστική συμβολή στην εγκατάσταση του Δικτύου Οπτικών Ινών στο Σύστημα Μεταφοράς της ΔΕΗ.
Έχει παρουσιάσει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσει σε αντίστοιχα έντυπα, εργασίες που αφορούν στο αντικείμενο της δουλειάς του.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής CIGRE’ καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Β1 (SCB1 InsulatedCables) στη Διεθνή Cigre’ εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής.
Υπήρξε μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών ΔΕΗ.
Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τα Διοικητικά Αθλητικών Σωματείων στην Πεύκη και γενικότερα με τα αυτοδιοικητικά της περιοχής.
Μιλάει πολύ καλά Αγγλικά.
ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΛΑΝΑΣ
O κ. Γιάννης Μπλάνας μέχρι την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ήταν διευθυντικό στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.
Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος του ΤΕΕ . Έχει γεννηθεί το 1955 στο Βουνό Τεγέας της Αρκαδίας και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ΕΜΠ απασχολήθηκε στην Brown Boveri Co (διάδοχο σχήμα ABB) και στα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου (διάδοχο σχήμα ΕΛΠΕ) και κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, από το 1979 μέχρι το 1981, εργάστηκε στο Στρατιωτικό Εργοστάσιο Ανακατασκευής και Εκσυγχρονισμού Αρμάτων στο Βελεστίνο Μαγνησίας στο τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου.
Από 1981 μέχρι 1984 απασχολήθηκε στην Anco Electronics and Telecommunication SA. με αντικείμενο την Μελέτη και Κατασκευή Ηλεκτρονικών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Συστημάτων Ασφάλειας.
Από το 1984 μέχρι το 2001 εργάστηκε στην ΔΕΗ και ,  λόγω μεταφοράς του αντικειμένου, από το 2001 μέχρι το 2011 στον ΔΕΣΜΗΕ στο Eθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του Διασυνδεδεμένου Ηλεκτρικού Συστήματος Παραγωγής αρχικά στην Λειτουργία του Συστήματος  και στην συνέχεια στην Τεχνική Υποστήριξη της Λειτουργίας του Ηλεκτρικού Συστήματος Μεταφοράς και της Διαχείρισης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Από το 2012  εργαζόταν στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς – ΑΔΜΗΕ (θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ) και κατείχε την θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Συστημάτων και Υποδομών.
Έχει συμμετάσχει ενεργά στην αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Παρακολούθησης, Ελέγχου και Ρύθμισης του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος Παραγωγής και Μεταφοράς Ενέργειας, την υλοποίηση  του Συστήματος Διαχείρισης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και των πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών που είναι απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος και της Αγοράς Ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης του διαδοχικά στη ΔΕΗ / ΔΕΣΜΗΕ /ΑΔΜΗΕ συμμετείχε σε ομάδες εργασίας, επιτροπές και συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό σχετικές με τα αντικείμενα αρμοδιότητας του. Έχει δημοσιεύσει εργασίες, σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και περιοδικά με αντικείμενο τις υποδομές για την  Λειτουργία και τον Έλεγχο των Ηλεκτρικών  Συστημάτων καθώς  και την Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά προγράμματα  σε συνεργασία με Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Στα πλαίσια της της συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Ηλεκτρικών Εταιρειών και στην συνέχεια των Λειτουργών των Ηλεκτρικών Συστημάτων έχει συμμετάσχει σε διάφορες τεχνικές ομάδες εργασίας με αντικείμενο την λειτουργία και τις υποδομές ελέγχου των διασυνδεδεμένων ηλεκτρικών συστημάτων παραγωγής και μεταφοράς. Στα πλαίσια της παραπάνω συνεργασίας  στο διάστημα 2001-2003 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Ηλεκτρικών Εταιρειών και στην συνέχεια Διαχειριστών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SUDEL) και στο διάστημα 2000-2014, διετέλεσε Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του ENTSO-E (PG Albania) 2000-2014 με αντικείμενο την αξιολόγηση και παροχή τεχνικής υποστήριξης για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρικού Συστήματος της Αλβανίας και την παρακολούθηση της υλοποίησης των απαραίτητων  υποδομών για την συμμόρφωση του με τις τεχνικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων Διαχειριστών Συστημάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη λειτουργία του  Ευρωπαϊκό Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: