Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

"Έκτακτο" συνέδριο ΕΚΑ: Παρέμβαση ενάντια σε κρατικές παρεμβάσεις και φασίστες



Ένα συνέδριο που επιβλήθηκε με δικαστική απόφαση, κράτησε κάποιες ώρες και ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα, τον εκφυλισμό και τα αδιέξοδα του υποταγμένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ήταν το «30ο έκτακτο» Συνέδριο του ΕΚΑ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ.
Όπως αναφέρει η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα-ΑΤΕ στο ΕΚΑ, «Μόλις έξι μήνες από το τελευταίο (29o) συνέδριό του, το ΕΚΑ, το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, ζει σκηνές απείρου …δημοκρατικού κάλλους, με τις πρωτοφανείς δικαστικές παρεμβάσεις του κράτους αλλά και με την απροκάλυπτη ρελάνς του εργοδοτικού συνδικαλισμού.»
Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ευθύς εξαρχής στη διαδικασία στήριξε τις αποφάσεις του 29ου συνεδρίου, δεν συμμετείχε στο προεδρείο και σε επιτροπές του συνεδρίου, όπως και δεν είχε αποδεχθεί το διορισμό στη δοτή διοίκηση, ούτε συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με συζήτηση για την αποβολή-διαγραφή από τα μητρώα του ΕΚΑ του Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφαλείας, όπου ιδρυτικά του μέλη είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε νέα άθλια απόφαση των δικαστηρίων με την οποία «διατάσσουν» το ΕΚΑ να αποδεχτεί την συμμετοχή του εν λόγω σωματείου! Στη διαδικασία οι παρατάξεις και δυνάμεις ΑΤΕ-ΕΚΑ, ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), ΕΜΕΙΣ, ΕΑΚ και «Ρεσάλτο στη Γαλέρα» τοποθετήθηκαν υπέρ της αποβολής του χρυσαυγίτικου σωματείου από το ΕΚΑ. Η ΔΑΚΕ (ΝΔ) στήριξε τη συμμετοχή του συγκεκριμένου σωματείου, ενώ η «Νέα Πορεία», που είναι το κομμάτι που εκφράζει την σημερινή ηγεσία της ΝΔ και τον εργοδοτικό «συνδικαλισμό» των τραπεζιτών δεν τοποθετήθηκε!
Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα κάλεσε σε αντιφασιστική συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής 5 Φλεβάρη στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι από συλλογικότητες και εργατικές κινήσεις, αντιφασιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες (όπως η ΟΡΜΑ, η Ταξική Πορεία κ.α.). Κατά την διάρκεια του συνεδρίου οι Αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας σήκωσαν πανό που έγραφε «Έξω οι φασίστες από τα συνδικάτα». Στην τοποθέτησή της η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα δήλωσε δεν χωράνε στα συνδικάτα οι νοσταλγοί του Χίτλερ. Τελικά, το ζήτημα τέθηκε σε μυστική ψηφοφορία με κάλπη, όπου σε σύνολο 490 παρόντων, ψήφισαν 380. Οι 373 ψήφισαν υπέρ της αποβολής του Σωματείου, έξι κατά και ένα λευκό. Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος η ΔΑΚΕ ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αντιπροσώπων της «Νέας Πορείας» δεν ψήφισαν…
Ακολούθησε η συζήτηση για νομιμοποίηση σωματείων τα οποία είχαν προβλήματα και δεν είχαν εγκριθεί από το ΔΣ και την Οργανωτική Επιτροπή ή για τα οποία τέθηκαν θέματα στο συνέδριο. Η ΑΤΕ ΕΚΑ έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα των παρατυπιών του Συλλόγου εργαζομένων της Alpha Bank, που ήταν και η αφορμή για τις δικαστικές παρεμβάσεις, την καθαίρεση της εκλεγμένης διοίκησης και την επανάληψη του συνεδρίου. Στην πρόταση για αποκλεισμό του Συλλόγου της Alpha bank, εφόσον ούτε στο συνέδριο αυτό κατέθεσε τα χαρτιά που προβλέπονται, οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν τοποθετήθηκαν. Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) πρότεινε να δοθεί κι άλλο περιθώριο μέχρι την Τετάρτη μετά το Συνέδριο (!!!) για να φέρει τα έγγραφα-πρακτικά εκλογών του το σωματείο αυτό, γεγονός που ανατρέπει την ισονομία, μιας και πολλά σωματεία είχαν αποκλειστεί ήδη από το συνέδριο γιατί δεν είχαν εμπρόθεσμα υποβάλλει τα απαραίτητα έγγραφα που προβλέπει το καταστατικό του ΕΚΑ. Στην ψηφοφορία η πρόταση για αποκλεισμό του Συλλόγου της Alpha bank μειοψήφισε. Μετά την εξέλιξη αυτή οι δυνάμεις και οι αντιπρόσωποι της ΑΤΕ ΕΚΑ αποχώρησαν από τη διαδικασία του «έκτακτου» συνεδρίου καταγγέλλοντας ότι όλη η διαδικασία έγινε μόνο για να στηθεί κάλπη και να συμμετάσχουν τα σωματεία όπως αυτό της Alpha Bank που ομόφωνα είχαν αποκλείσει οι αντιπρόσωποι του πρόσφατου 29ου συνεδρίου του ΕΚΑ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΤΕ:

Συνδικάτα ταξικά - Όχι εργοδοτικά

Οι πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων δικαίωσαν τον σύλλογο εργαζομένων στην Άλφα Μπανκ, γνωστό για τον εργοδοτικό βίο του, που λόγω παρατυπιών είχε αποκλειστεί από το τελευταίο συνέδριο. Με ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης αποφασίζεται η ακύρωση του 29ου Συνέδριου του ΕΚΑ και ο διορισμός δοτής διοίκησης. Τις προηγούμενες μέρες ακολούθησε και νέα άθλια απόφαση των δικαστηρίων με την οποία «διατάσσουν» το ΕΚΑ να αποδεχτεί την συμμετοχή του Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφαλείας, στο συνέδριο, όπου ιδρυτικά του μέλη είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.
Η εμπλοκή των αστικών δικαστηρίων στον εργατικό συνδικαλισμό και η υιοθέτηση των αποφάσεών τους δρομολογήθηκαν με ευλάβεια από όλους τους εκπροσώπους του υποταγμένου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Νέα Πορεία και ΕΑΚ (ΜΕΤΑ ΕΚΑ και τμήμα ΕΜΕΙΣ-Φωτόπουλου). Εξάλλου, οι παρατάξεις αυτές έκαναν τα πάντα για να ακυρώσουν τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου του ΕΚΑ και φέρουν σοβαρή πολιτική ευθύνη για την αντιδημοκρατική και αυταρχική αυτή εξέλιξη.
Έτσι απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παρατάσσεται ένα ενιαίο κέντρο, από δικαστές, χρυσαυγίτες, τραπεζίτες, μαζί με τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΓΣΕΕ & ΣΙΑ Α.Ε και τα νεοφιλελεύθερα golden boys του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με στόχο όχι το ΕΚΑ, αλλά τις ταξικές δυνάμεις που δρουν στο εργατικό κίνημα και κυρίως τις τάσεις εργατικής χειραφέτησης και αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική.
Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ευθύς εξαρχής στήριξε τις αποφάσεις του 29ου συνεδρίου, δεν συμμετείχε και δεν αποδέχθηκε το διορισμό στη δοτή διοίκηση αλλά ούτε στην Οργανωτική Επιτροπή του «έκτακτου» συνεδρίου. Ήδη από τις συνεδριάσεις της οργανωτικής επιτροπής εμφανίζονται σωρεία με διπλοψηφίες και παρατυπίες.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο και ενιαίο σχέδιο ολοκληρωτικού εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Το μήνυμα κυβέρνησης, κράτους και εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Προλειαίνουν έτσι το έδαφος για το νέο μοντέλο χειραγώγησης των εργαζομένων, που μεθοδεύουν τρόικα και κυβέρνηση με το νέο εργασιακό και συνδικαλιστικό νόμο που θέλουν να παρουσιάσουν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: