Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Όχι στο ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ -(ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ)

«Στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης κοινωνικοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας», τονίστηκε χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την Ανατροπή», με θέμα τα ζητήματα ενέργειας στην Ελλάδα, στην εποχή των μνημονίων, τους μύθους και τις πραγματικότητες γύρω από την «απελευθέρωση» της ενέργειας, την ενεργειακή επάρκεια και το ενεργειακό μίγμα στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» (ΣΕΕΝ), Στέφανος Πράσσος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Αδάμου.
Ο κ. Πράσσος τόνισε ότι «η νέα συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, αφορά στο ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ονομάστηκε αποεπένδυση. Προβλέπει, ειδικότερα, το 40 % της λιγνιτικής παραγωγής (εργοστάσια μαζί με τα αντίστοιχα ορυχεία), τη συνέχιση της αιμοδοσίας της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της μέσω δημοπρασιών ενέργειας και θα φτάσει στο 20 % της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος, την διαδικασία ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ, ενώ θωρείται βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την πώληση λιγνιτικών μονάδων θα μπει και θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων».
Σύμφωνα με τον κ. Πράσσο, «τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας φάνηκαν καθαρά τον περασμένο Ιανουάριο, όταν με μεγάλη δυσκολία αποφεύχθηκε ένα γενικό μπλακ άουτ, παρότι την τελευταία εικοσαετία έχουν «επενδυθεί» στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στα 50 δισ. ευρώ».
«Στόχος πάλης του κινήματος», επεσήμανε ο Στέφανος Πράσσος, «πρέπει άμεσα να γίνουν η επανεθνικοποίηση – επανακρατικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην κατεύθυνση της πλήρους κοινωνικοποίησης του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, να σταματήσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν στους λογαριασμούς του ρεύματος τα κερατιάτικα του κεφαλαίου, ενιαίες εργασιακές, ασφαλιστικές σχέσεις και μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, έξοδο από ΟΝΕ και Ε.Ε., τώρα».
Μ.Κ.   

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: