Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΚΑΥΣΩΝΑΣ! Από τον λιγνίτη και το LNG περιμένουν να αποτρέψουν το ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ στις καυτές ημέρες.

Παρότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια επένδυσαν πάνω από 50 δις Ευρώ στις Ανεμογεννήτριες, στα φωτοβωλταικά και στο Φ.Α προσθέτοντας στο σύστημα 12.000 MW είναι ξανά ορατός ο Κίνδυνος γενικευμένου Μπλακ Αουτ.
Εν αναμονή καυτών ημερών λόγω καύσωνα Κυβέρνηση και ΔΕΗ ελπίζουν ότι στα δύσκολα την κατάσταση θα τη σώσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου…. 
Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός που δεν έχει καύσιμο αφού το Ορυχείο Αμυνταίου που την τροφοδοτούσε έκλεισε λόγω καταστροφικής κατολίσθησης και τα διπλανά ορυχεία καταστράφηκαν γιατί τα έδωσαν να τα δουλέψουν (λόγω απελευθέρωσης) τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η επόμενη λύση θα είναι να κουβαλήσουν Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από την Αλγερία οι εφοπλιστές, συνάδελφοι του Σταθάκη, αφού τα εργοστάσια Φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν με επιδοτήσεις από τον Ελληνικό λαού ξεμένουν από καύσιμο αφού οι ποσότητες που φέρνουν οι αγωγοί δεν αρκούν

Παλιότερα που η ΔΕΗ είχε συνολική εγκατεστημένη ισχύ 12.000 MW  κυρίως από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά ανταπεξήλθε  σε έναν ανάλογο καύσωνα που η ζήτηση έφτασε 11.800. Προχθές η ζήτησε έφτασε στα 7.500 και τους έλουσε όλους «κρύος ιδρώτας»!  
Το ερώτημα είναι: Αν η ζήτηση αγγίξει τα 12.000 θα ανταπεξέλθει το σύστημα που σήμερα έχει εγκατεστημένη ισχύ 22.500 MW, δηλαδή σχεδόν διπλάσια; ΙΔΩΜΕΝ η ΔΕΗ πάντως είναι καθησυχαστική λέει....

Σχόλιο-Στέφανος Πράσσος

δείτε αναλυτικά για το θέμα:  Κοινωνικός κεντρικός σχεδιασμός ή ιδιωτικός ανταγωνισμός και «αναρχία στην παραγωγή» Ηλεκτρικής Ενέργειας;Όταν τα κέρδη του κεφαλαίου είναι πάνω από τις ανάγκες τις κοινωνίας συμβαίνουν τραγελαφικά πράγματα. Στην Ελλάδα θα έχουμε εγκατεστημένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 150.000 MW, όταν η χώρα καταναλώνει 5.000 MW, αλλά για τις ανάγκες μας θα εισάγουμε ρεύμα από το  Κοσλοντούϊ!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ελεγχόμενη η κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα ενόψει του καύσωνα – Πιο νωρίς στη Ρεβυθούσα τα φορτία LNG 

από: www.worrdenergynews.gr  

Πάντως, οι αυξημένες θερμοκρασίες καταπονούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να σημειωθούν βλάβες σε περιοχές της χώρας
Στην περιοχή των 7.600 MW κινήθηκε χθες η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι με τη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της χώρας εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, το βέβαιο είναι ότι ο επερχόμενος καύσωνας θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος.   
Σε αυτό συνηγορούν αρκετοί παράγοντες με κυριότερους την πρόσφατη κατάρρευση του ορυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, αλλά και την ενεργειακή κρίση του χειμώνα, για την αντιμετώπιση της οποίας καταναλώθηκαν σημαντικές ποσότητες νερών από τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.
Η ζήτηση τις πρώτες δυο ημέρες της εβδομάδας ήταν αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της αύξησης της χρήσης των κλιματιστικών, με την αιχμή της ζήτησης να καταγράφεται στις 10 το βράδυ.

Αυξημένη πιθανότητα βλαβών

Χθες στη διάρκεια της ημέρας, ορισμένες μικρής έκτασης βλάβες σε περιοχές της Αττικής όπως το Χαλάνδρι, η Καλλιθέα και το Πικέρμι θορύβησαν τους πολίτες, ωστόσο οι αρμόδιοι του ΔΕΔΔΗΕ ήταν καθησυχαστικοί.
Σημείωναν ωστόσο ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες καταπονούν τα δίκτυα και ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες οι βλάβες να αυξηθούν.
Σε ότι αφορά την παραγωγή ρεύματος πρέπει να σημειωθεί ότι λείπουν οι δυο μονάδες του Αμυνταίου, οι οποίες βρέθηκαν εκτός μετά την πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο, καθώς και η μονάδα της Καρδιάς 4 στην Πτολεμαΐδα που βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης του στροβίλου, ενώ περιορισμένα κατά περίπου 25% σε σχέση με πέρυσι είναι τα αποθέματα νερών.
Ωστόσο, σε περίπτωση που παραστεί απόλυτη ανάγκη, η ΔΕΗ βρίσκεται σε ετοιμότητα για να θέσει σε λειτουργία τη μονάδα του Αμυνταίου.
Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι κατά το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι εύκολες οι εισαγωγές ρεύματος από το εξωτερικό, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα υπάρχει και στην Ευρώπη αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Νωρίτερα τα φορτία LNG

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΡΑΕ έχει ζητήσει από την περασμένη Δευτέρα 26/6  από τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ ενημέρωση για την κατάσταση του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς και πλάνα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Για την διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ έχει ζητήσει από την αλγερινή Sonatrach να παραδώσει το προγραμματισμένο για τις 7 Ιουλίου φορτίο LNG στις 29 Ιουνίου και έχει αυξήσει τις ποσότητες από 70 χιλιάδες κ.μ. σε 150 χιλιάδες κ.μ.
Εάν χρειαστεί, η ΔΕΠΑ, θα φέρει νωρίτερα κατά 10 με 12 ημέρες ένα ακόμη φορτίο που είναι προγραμματισμένο να φτάσει στη Ρεβυθούσα στις 19 Ιουλίου.
Η αλλαγή του προγραμματισμού παραδόσεων LNG από τη ΔΕΠΑ έγινε προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ζήτηση φυσικού αερίου τις ημέρες του καύσωνα, αλλά και το έλλειμμα των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κατά 30% από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό αέριο από την Ουκρανία μέχρι και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει αύριο στις 200 χιλιάδες μεγαβατώρες, επίπεδα θερινού «πικ», ενώ στα υψηλά των 9.500 -10.000 μεγαβατώρων αναμένεται να διαμορφωθεί και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα χαμηλά των 7.000 -7500 μεγαβατώρων τις προηγούμενες ημέρες.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: