Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Μαζική Συγκέντρωση στη Νάουσα ενάντια στην (Αι)ολική καταστροφή του Βερμίου

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή φορέων και πολιτών της Νάουσας αλλά και γενικότερα του Νομού Ημαθίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενημέρωσης για την νέα αδειοδότηση από τη ΡΑΕ εγκατάστασης αιολικών "πάρκων" ισχύος 1.000 MW !!!!
Η Συγκέντρωση έγινε την Τετάρτη 21/6/2017 και ώρα 7.30 μμ στο Στέκι Νεολαίας του Πολιτιστικού Κέντρου Νάουσας μετά από πρόσκληση του ΣΟΣ Βέρμιο και του ορειβατικού τμήματος του ΕΟΣ Νάουσας.

Η Εκπρόσωπος της Αριστερής Παρέμβασης Μηχανικών που εκπροσωπείτε στο ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε το περίγραμμα με στοιχεία για το τι πρόκειται να συμβεί στο Βέρμιο:

"Η αδειοδότηση 155 Α/Γ, 465 MW  της ACCIONA  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. στο Βέρμιο, συν  20 MW της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,  συν 40 MW της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συν 170 MW της RENEX Αιολική Βερμίου, δηλαδή συνολικά 695 MW στην ίδια περιοχή, καθιστά άτυπα το Βέρμιο ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με δυσμενέστερους όρους από τις ήδη θεσμοθετημένες διότι η περιοχή του Βερμίου είναι υποπολλαπλάσια σε έκταση.  Στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464 Β/2008) προβλέπονται 3 περιοχές ΠΑΠ: η ΠΑΠ 1 στον Έβρο με 538 τυπικές Α/Γ (ισχύ 1078MW), η ΠΑΠ2 στην Στερεά Ελλάδα με 2174 τυπικές Α/Γ (ισχύ 4348MW) και η ΠΑΠ3 στην Πελοπόννησο με 478 τυπικές Α/Γ (ισχύ 955 MW). Η πρόταση τροποποίησης του Περιφερειακού Χωροταξικού σχεδίου της Κεντρικής Μακεδονίας (Δεκέμβριος 2016) προτείνει για ΕΑΖ (Ευρύτερη Αναπτυξιακή Ζώνη) μια Ζώνη Αιολικών Εγκαταστάσεων, στο Βέρμιο.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πολύ συνοπτικά, όπως αναφέρονται στη ΜΠΕ της ACCIONA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μόνο, είναι: Στην κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας για τη διασύνδεση των Α/Γ μήκους 104,5 ΚΜ, προβλέπεται 5 μέτρα πλάτος, ενώ οι διαστάσεις των στοιχείων του εξοπλισμού απαιτούν για την μεταφορά του, τουλάχιστον υπερδιπλάσιο πλάτος δρόμου. Για την έδραση των Α/Γ θα απαιτηθούν 160.000  τόνοι μπετόν και μετά το τέλος ζωής της δραστηριότητας, η αποκατάσταση του τοπίου στη αρχική κατάσταση είναι αμφίβολη. Το σύνολο των εκσκαφών του έργου θα είναι 3.280.000 m3 από τα οποία θα περισσέψουν 1.170.000 m3 και θα απαιτηθεί η δημιουργία αποθεσιοθαλάμου. Η πιθανότητα επηρεασμού ή εξαφάνισης σημείων υδροληψίας που υδροδοτούν τους οικισμούς, οι οποίοι βρίσκονται κατάντη των περιοχών εγκατάστασης των Α/Γ, είναι αρκετά μεγάλη.
Μπορεί η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος του Βερμίου να απορροφήσει αυτής της κλίμακας περιβαλλοντικές πιέσεις και να αποκατασταθεί με τη λήξη της διάρκειας ζωής της δραστηριότητας;
Ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη δηλαδή, η προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Ελλάδας, όταν προβλέπονται επενδύσεις με 80% σε εισαγόμενο εξοπλισμό;
Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα;
Για ένα αιολικό πάρκο είναι καθοριστικό, η στάθμιση ωφέλειας και συνεπειών να κλίνει με θετικό πρόσημο, στην ωφέλεια. Όταν ο υπολογισμός των εσόδων για την τοπική κοινωνία γίνεται με λάθος παραδοχές, για παράδειγμα, το ποσοστό απόδοσης των Α/Γ σε 50% αντί του 25% της ονομαστικής τους ισχύος, που είναι ο πραγματικός μέσος όρος απόδοσής τους, ο υπολογισμός της τιμής των ρύπων στα 30 ευρώ/ton CO2 αντί των 7 ευρώ/ton CO2 που ισχύει σήμερα στο χρηματιστήριο ρύπων, όταν οι δεσμεύσεις για την αποκατάσταση του χώρου μετά την εικοσαετία που είναι ο προσδόκιμος χρόνος λειτουργίας των Α/Γ και οι αναφορές για την διαχείριση των προβλημάτων που επιφέρουν οι κατασκευές των συνοδών έργων (διάθεση προϊόντων εκσκαφών, αποψίλωση δασικών εκτάσεων, διατάραξη του οικοσυστήματος κ.λ.π.) είναι θολές, η στάθμιση ωφέλειας-συνεπειών μπορεί εύκολα να έχει αρνητικό πρόσημο.

Το αιολικό δυναμικό στο Βέρμιο δεν είναι το βέλτιστο. Τη στιγμή που σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα σε Α/Γ είναι 2100 MW, βλέπουμε ότι τα σχέδια για το Βέρμιο θα φθάσουν κοντά στα 1000 MW. Και έπεται και συνέχεια; Ποιος το γνωρίζει; Δηλαδή η μισή αιολική ισχύς της χώρας, στο Βέρμιο; Η έννοια ¨Αιολικό πάρκο¨ για ένα τόσο μικρό χώρο είναι ευφημισμός. Πρόκειται για «Βιομηχανική μονάδα. Ηλ. Ενέργειας»."

Κλείνοντας είπε ότι:
"Το Βέρμιο είναι ένα όμορφο βουνό όπως τόσα άλλα στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το φορτώσουμε με τόσες ανεμογεννήτριες, διότι τότε δε θα είναι βουνό αλλά ηλεκτρικό πεδίο."


Συμμετείχαν πολλοί πολίτες της Περιοχής οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την επικείμενη καταστροφή του Βερμίου που δίνει δουλειά και ζωή στην Περιοχή αλλά και τη διάθεσή τους να παλέψουν για να αποτραπούν τα σχέδια αυτά.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και αρκετοί μαζικοί φορείς, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας ο εκπρόσωπος του οποίοι αφού τόνισε ότι οι αγρότες της Περιοχής ζουν από το νερό που δίνει το Βέρμιο και χωρίς αυτό είναι καταδικασμένοι δήλωσε πως θα συγκαλέσει άμεσα ΔΣ στο σύλλογο για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις ενάντια στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Μετά τη συζήτηση αποφασίστηκε να γίνει μια νέα συνάντηση μαζικών φορέων και πολιτών της Περιοχής για να συναποφασίσουν ένα πρόγραμμα άμεσων και δυναμικών κινητοποιήσεων.

Στέφανος Πράσσος


Δεν υπάρχουν σχόλια: