Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Βιετνάμ: το κορίτσι της φωτογραφίας

H Kim Phuc, το κορίτσι που απεικονίζεται σε μία από τις αξέχαστες εικόνες του πολέμου στο Βιετνάμ, συναντήθηκε ξανά μέσω ενός ραδιοφωνικού προγράμματος του BBC με τον Christopher Wain, τον ανταποκριτή του ITN που τη βοήθησε να ζήσει πριν 38 χρόνια.
Σύμφωνα με το BBC, την τελευταία φορά που ο Chris είδε την Kim, ήταν ξαπλωμένη σε κρεβάτι νοσοκομείου με πρώτου βαθμού εγκαύματα στο μισό περίπου σώμα της, «ενθύμιο» από τη βομβιστική επίθεση με ναπάλμ στο Νότιο Βιετνάμ.
Ήταν 8 Ιούνη 1972. Ο Chris μαζί με συνεργάτες του βρίσκονταν στο Βιετνάμ ως πολεμικοί ανταποκριτές για το ΙΤΝ. Θυμάται τη μέρα που συνάντησε την Kim με σαφήνεια.

«Εκείνο το πρωί φτάσαμε στο χωριό Trang Bang. Νωρίς το πρωί δύο βιετναμέζικα βομβιστικά άρχισαν να κυκλώνουν το χωριό. Αυτό δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο αλλά επειδή γνωρίζαμε το χωριό, ξέραμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά». Πολλοί από τους χωρικούς είχαν ήδη σε καταφύγια, μεταξύ των οποίων και η 9χρονη Kim.
«Νομίζαμε ότι αυτό θα ήταν ένα ασφαλές μέρος - αλλά μετά είδα το αεροπλάνο – ήταν τόσο κοντά» θυμάται η Kim. «Άκουσα τον θόρυβο από τις βόμβες και τότε ξαφνικά είδα τη φωτιά παντού γύρω μου. «Ήμουν τρομοκρατημένη και προσπάθησα να τρέξω μακριά από τη φωτιά. Τα ρούχα μου κάηκαν».
Ο Chris και οι συνεργάτες του ήταν περίπου 400 μέτρα από το σημείο στο οποίο είχαν εκραγεί οι τέσσερις ναπάλμ. «Υπήρξε μία έκρηξη θερμότητας τόσο δυνατή, σα να είχε ανοίξει κάποιος την πόρτα του φούρνου. Τότε είδαμε την Kim και τα υπόλοιπα παιδιά. Κανένα από αυτά δεν είχε βγάλει τον παραμικρό ήχο έως τη στιγμή που μας είδαν. Τότε άρχισαν να φωνάζουν».
Ένας φωτογράφος από το Βιετνάμ, ο Nick Ut, κάλυπτε επίσης τα γεγονότα την ίδια ημέρα. Όπως η Kim έτρεχε στο δρόμο με τα χέρια της απλωμένα, φωνάζοντας βοήθεια, εκείνος τράβηξε τη φωτογραφία που σήμερα θεωρείται η πιο χαρακτηριστική από αυτές που είδαν το φως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Nick μετέφερε την Kim στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα, η φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογραφικός του φακός εμφανίστηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης.
«Μία νοσοκόμα mου είπε ότι την επόμενη μέρα θα έχει πεθάνει» λέει ο ίδιος. Η Kim τελικά έμεινε στο νοσοκομείο για 14 μήνες και έκανε 17 χειρουργεία υποφέροντας από φρικτούς πόνους. Η φωτογραφία που την απεικόνιζε μετατράπηκε στη μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς αλλά το μικρό κορίτσι εξαφανίστηκε από την κοινή θέα.
Δέκα χρόνια αργότερα την εντόπισε ένας Γερμανός δημοσιογράφος. Σπούδαζε ιατρική στο πανεπιστήμιο. Όμως η κυβέρνηση του Βιετνάμ την ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές της, να γυρίσει πίσω στο χωριό της για να γυριστεί εκεί η συνέντευξη. Η κοπέλα μετατράπηκε σε εργαλείο προπαγάνδας.
Ακόμα κι όταν ξανάρχισε τις σπουδές της, αυτή τη φορά στην Κούβα, πολλοί ήταν όσοι ζητούσαν από εκείνη να εκπληρώσει τα καθήκοντά της ως «σύμβολο του πολέμου». Ήταν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνα πάντως που γνώρισε τον άντρα της. Μετά από ένα ταξίδι στη Ρωσία, εγκαταστάθηκαν στον Καναδά για να ζήσουν μία ήσυχη ζωή παρέα με τα δυο παιδιά τους. Το 1995, ωστόσο, ακόμη ένας δημοσιογράφος την ανακάλυψε και το πρόσωπό της δεν άργησε να κοσμήσει το πρωτοσέλιδο της «Toronto Sunday».
«Ήθελα να ξεφύγω από την εικόνα γιατί όσο πιο διάσημη γινόταν τόσο περισσότερο κόστιζε στην προσωπική μου ζωή», εξηγεί η ίδια. Αποφάσισε, ωστόσο, ότι δεν ήθελε να παραμείνει ένα απρόθυμο θύμα. Η φωτογραφία αυτή, στην πραγματικότητα, ήταν ένα ισχυρό δώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης. «Συνειδητοποίησα ότι τώρα που ζω σε μια ελεύθερη χώρα, μπορώ να αποκτήσω τον έλεγχο της εικόνας», υποστηρίζει η Kim.
Η σκέψη αυτή την οδήγησε στη δημιουργία της οργάνωσης Kim Phuc Foundation που παρέχει ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά-θύματα πολέμου. Ο Cris συνέχισε να εργάζεται στο ITN για τρία χρόνια. Αργότερα άρχισε να εργάζεται στο BBC. Πήρε σύνταξη το 1999 και δεν περίμενε να δει την Kim ποτέ ξανά.
«Ήταν σίγουρα ότι χειρότερο είδα ποτέ. Όταν αργότερα το ενδιαφέρον για την Kim αναζωπυρώθηκε ένιωσα ότι χρησιμοποιείται. Αυτός ήταν ο λόγος που πριν από 10 χρόνια αρνήθηκα να τη συναντήσω μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στο Oprah Winfrey Show. Ακουγόταν σαν εκμετάλλευση». Τώρα που τελικά συνάντησε την Kim σκέφτεται κι ο ίδιος διαφορετικά. Δεν πιστεύει πλέον ότι εκείνη είναι θύμα εκείνης της εικόνας. «Παρά τα όσα έχουν συμβεί και τα όσα έχει υπομείνει, έχει γίνει μία πολύ εντυπωσιακή γυναίκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: