Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

"Quo Vadis ΑΝΤΑΡΣΥΑ ;" [του Χαρίδημου Μανουσάκη]

 Κυριακή 18 Ιούνη, υπάρχει μια φήμη ότι συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και λέω πως υπάρχει φήμη, για τον απλούστατο λόγο πως παρά τα όσα ρητά αναφέρει το οργανωτικό (που υπερψήφισαν ομοθυμαδόν όλες οι τότε οργανώσεις στην 1η Συνδιάσκεψη)
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό αποτελείται από 101 μέλη, συγκαλείται τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο και εκτάκτως για σοβαρά πολιτικά ζητήματα, και εκτιμά την περίοδο, συμβάλλει στην πολιτική δράση και την πανελλαδικοποίηση της παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι συνεδριάσεις του είναι ανοικτές στα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε συγκεκριμένο και δημοσιοποιημένο τόπο και χρόνο και με ορισμένη και ανακοινωμένη θεματολογία.
δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ ο τόπος, ο χρόνος και η θεματολογία στα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ενημέρωση των μελών του ΠΣΟ δεν αποκαθιστά σε καμιά περίπτωση αυτή την έλλειψη, ούτε φυσικά η αναφορά στην τελευταία Εργατική Αλληλεγγύη (Συνεδριάζει το Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ),
που γίνεται μόνο για να δημοσιοποιήσει τις διαφορές του ΣΕΚ με την -άγνωστη στο κοινό- εισήγηση, χωρίς φυσικά να αναφέρεται ούτε ο χώρος ούτε τα θέματα συζήτησης. Άλλωστε η συγκεκριμένη εφημερίδα εκδίδεται από το ΣΕΚ και όχι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία παρά τις άπειρες σχετικές αποφάσεις ακόμα δεν έχει δεήσει να αποκτήσει το δικό της έντυπο (ούτε φυσικά και γραφεία παραμένοντας μάλλον η μόνη άστεγη πολιτική συλλογικότητα διεθνώς).
Το γεγονός ότι η ΚΣΕ και το ΠΣΟ δεν σκέφτονται καν ότι θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν στα απλά μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το χρόνο, το χώρο και τη θεματολογία της συνεδρίασης δείχνει πόσο πολύ απέχει η θεωρία από την πράξη ακόμα και στα πιο απλά πράγματα., καθώς και την απόσταση που τους χωρίζει από τα αυτονόητα..
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτή η αμέλεια από πλευράς ΚΣΕ-ΠΣΟ για τις συνεδριάσεις του τελευταίου. Απλά τις προηγούμενες φορές, και με δικό μου τσίγκλημα σαν μέλος του web team του antarsya.gr έβγαινε στο παρά πέντε μια ενημερωτική ανακοίνωση (που είχε να αναφέρει θεματολογία πάνω από χρόνο..) Αυτή τη φορά επέλεξα συνειδητά να μην υπενθυμίσω-τσιγκλήσω περιμένοντας στωϊκά αν θα ανακοινωθεί κάτι .
Αν σε κάποιο σωματείο δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες καταστατικά διαδικασίες οι συνδικαλιστές των (μεγάλων) οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είχαν βγει στα κάγκελα και δίκαια.. τώρα απλά είναι Κυριακή 18 Ιούνη..
Αυτή η παράλειψη αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να γράψω αυτό το κείμενο.. Είναι το κερασάκι σε μια ακολουθία σχετικών γεγονότων.. Ας πούμε πως στην τελευταία του (22/1/2017) συνεδρίαση το ΠΣΟ αποφάσισε

Σε αυτή την κατεύθυνση το δυναμικό και οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
  • Οργανώνουμε συζητήσεις διαλόγου στις γειτονιές. Στις εκδηλώσεις αυτές επιδιώκουμε να κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση σε κάθε περιοχή για συμβολή των δυνάμεων και των αγωνιστών αυτών στην δημιουργία «επιτροπών αγώνα» από τις υπάρχουσες ή νέες συλλογικότητες που θα δώσουν πιο αποτελεσματικά και συγκροτημένα την μάχη ενάντια στην επίθεση ή άλλες μορφές συσπείρωσης ανάλογα και με τις δυνάμεις.
  • Προωθούμε την πρόταση σε συνδικαλιστές, διανοούμενους, αγωνιστές των τοπικών κινημάτων και οργανώνουμε και ξεχωριστές συζητήσεις μαζί τους. Στις συζητήσεις αυτές εξηγούμε και προπαγανδίζουμε την ανάγκη συσπειρώσεων στα βασικά μέτωπα που έχουμε επιλέξει (πχ εργατικό).
  • Προτείνουμε την ενίσχυση / ένταξη (ή και  μετασχηματισμό με την συμμετοχή τους) στα πολιτικοσυνδικαλιστικά μορφωματα στα οποία συμετέχουμε. Η μάχιμη συμμετοχή αυτού του κόσμου σε τέτοια σχήματα αποτελεί δρόμο και για να μην «πάει σπίτι του», αλλά και ουσιαστική πλευρά της οικοδόμησης του πόλου σύμφωνα με τις αποφάσεις μας.
  • Ειδικό θέμα που θα πρέπει να τεθεί και να συζητηθεί είναι η συμμετοχή τους στην ΔΙΕΕΞΟΔΟ.
  • Προτείνουμε την συνέχιση του διαλόγου με κοινά αποφασισμένη θεματολογία πάνω στα ζητήματα που θέτει η πολιτική μας πρόταση ή άλλα που θα αποφασιστούν από κοινού. 
  • Προχωράμε σε κύκλο συναντήσεων με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση της πρότασης πολιτικής συνεργασίας.
Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ορατή κατάληξη, που θα την εξετάσουμε ανάλογα και με τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας.
  1. Ο δεύτερος άξονας είναι η προσπάθεια αυτοτελούς πολιτικής εξόρμησης και οργανωτικής συγκρότησης των δυνάμεων της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  • Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται άμεσα να βγει προς τα έξω συγκροτημένα με την πολιτική της με εξόρμηση στους εργαζόμενους με βάση τις εξελίξεις με προκήρυξη / αφίσα για πανελλαδική καμπάνια. Η ΚΣΕ έχει την ευθύνη να πάρει μέτρα στην κατεύθυνση αυτή ώστε να οργανωθεί πανελλαδικά ξεπερνώντας τις σοβαρές ανεπάρκειές της στην μάχιμη οργάνωση των Τοπικών Επιτροπών.
Βασικές πλευρές αυτής της πορείας, όπως την έχουμε έως τώρα συζητήσει, είναι οι παρακάτω:
  • Πρώτα από όλα η οργάνωση της λειτουργίας των Τοπικών και Κλαδικών της Επιτροπών με συχνές και απλές διαδικασίες που διευκολύνουν τη συμμετοχή και συντροφική συζήτηση με σεβασμό και αναλογική εκπροσώπηση των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό της, με επιμονή στην συνέλευση, με αποφασιστική λειτουργία, σταθερή λειτουργία των συντονιστικών και συγκεκριμένο κινηματικό πολιτικό σχεδιασμό ανά τοπική, ξεπερνώντας την κατάσταση που οι ΤΕ συνεδριάζουν χωρίς να αποφασίζουν ή στην καλύτερη περίπτωση  να έχουν έναν αποσπασματικό σχεδιασμό με βάση την συγκυρία.
  • Εξωστρεφή παρέμβαση με στόχο να κερδίσουμε στις γραμμές μας καινούριο κόσμο (καμπάνια εγγραφής νέων μελών κλπ). Αλληλένδετη με αυτά είναι η προσπάθεια των ΤΕ και ΚΕ να γίνουν σημεία αναφοράς για την κοινή δράση και τη πολιτική συζήτηση στην περιοχή τους.
- Συγκρότηση των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συγκεκριμένα οργανωτική, συνδικαλιστική, χώρου/ κινήσεων πόλης, γραφείο τύπου, προσφυγικό / μεταναστευτικό, εκπαίδευσης / νεολαίας, προγράμματος.
  • Η οργανωτική εμπλοκή όλων των μελών του ΠΣΟ  και παραπέρα του κόσμου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να γίνονται έμπρακτα βήματα στην «ενιαίας, μετωπικής  ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
  • Προετοιμασία κύκλου εκδηλώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη και με διεθνείς συμμετοχής. Η ΚΣΕ αναλαμβάνει να συζητήσει έγκαιρα και να οργανώσει την παρέμβαση αυτή.
  • Το ΠΣΟ αναθέτει στην ΚΣΕ να έχει επεξεργαστεί μέχρι το επόμενο ΠΣΟ πρόταση για την δημόσια παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Τι από όλα αυτά υλοποίησε αυτούς τους πέντε μήνες που πέρασαν; Ελάχιστα, ενώ τα περισσότερα έμειναν στα λόγια και κάποια όπως το έντυπο αρνούμαι και να τα σχολιάσω μετά από τόσα χρόνια αποφάσεων και μη υλοποιήσεων. Οκ, να πούμε ότι έγιναν εκδηλώσεις σε ψιλοικανοποιητικό βαθμό αυτό το διάστημα. Πως για την εκδήλωση για τα 100 χρόνια υπάρχει ακόμα χρόνος, πως έγιναν όντως συζητήσεις με άλλες δυνάμεις, συνδικαλιστές κλπ. Ορατή κατάληξη φυσικά δεν είχαμε. Τα περί οργανωτικής συγκρότησης, καμπάνιας κλπ έμειναν στα λόγια ειδικά αν αναλογιστούμε ότι δυστυχώς αδρανοποιήθηκαν πλέον και δυο από τις πιο ενεργές τοπικές εξωτερικού (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο). Οι εποχές νομίζω απαιτούν μια μεγαλύτερη αξιοπιστία λόγων και έργων από αυτήν που δεν έχουμε ... Καλύτερα να λέμε λίγα που να τα κανουμε, παρά να λέμε πολλά που γράφονται στο χιόνι ..

Όσο για την "ενιαία, μετωπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ" αυτό φαντάζει ανέκδοτο όταν στις απεργιακές πορείες και κινητοποιήσεις που έγιναν αυτό το διάστημα είχαμε ξανά το φαινόμενο με τα διπλά πανώ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.. Τα μεν εκεί που όντως καλούσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα δε δίπλα από ΓΣΕΕ κλπ επειδή έτσι έκρινε σκόπιμο -παρά τις συλλογικές αποφάσεις- μια συγκεκριμένη οργάνωση. Και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που έγινε πρώτη φορά τώρα - είναι μόνιμη πρακτική, ενδεικτική των προβλημάτων του μετώπου που δε γίνεται να μπαίνουν συνέχεια κάτω από το χαλάκι..
Κλείνοντας να σημειώσω πως πέρα από την έλλειψη γραφείων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μάλλον έχει και άλλη μια παγκόσμια αποκλειστικότητα, καθώς παραμένει η μοναδική αριστερή συλλογικότητα διεθνώς που δεν έχει πάρει ΠΟΤΕ θέση σε μια εκλογική αναμέτρηση (εκτός δημοψηφισμάτων) οποιασδήποτε χώρας ΠΡΙΝ να κλείσουν οι κάλπες. Έγιναν πρόσφατα οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν μπόρεσε να βγει καν ένα κείμενο έστω κριτικής στήριξης στην υποψηφιότητα του Poutou (NPA) ή γενικά στην άλλη γαλλική αριστερά αφού υπήρχε και η Arthaud (LO), ενώ η ίδια επιζητά τη στήριξη τους στις εδώ εκλογικές αναμετρήσεις (πχ Αλαίν Κριβίν: Υποστηρίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

 Ακολούθησαν οι βουλευτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης σιγή ιχθύος (κι εκεί δεν είχαμε καν έστω και κατόπιν εορτής ανακοίνωση..). Έγινε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος και φυσικά και πάλι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πήρε θέση.. Όπως δεν είχε πάρει ποτέ πουθενά, ούτε στην Τουρκία, ούτε στην Ισπανία, ή την Κύπρο ή οπουδήποτε.. Αλλά εδώ δεν έβγαλε λίστα στήριξης δημοτικών σχημάτων στις εκλογές του 2014 πέρα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά για να μην αγγίξει τα ζητήματα που υπήρχαν σε Γιάννενα, Πάτρα, Νίκαια κλπ, θα στήριζε κάποιο σχηματισμό σε άλλη χώρα ;
Σε αυτό τον τομέα μάλλον δεν είναι στραβός ο γυαλός, αλλά αρμενίζουμε στραβά και πολύ μάλιστα ..
Χαρίδημος Μανουσάκης, ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αγίας Παρασκευής - Χολαργού - Παπάγου

 ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr | ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: