Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Πυρηνική σύντηξη - Πράσινη, φθηνή, απεριόριστη ενέργεια

Μεγάλο βήμα εμπρός στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης πραγματοποίησαν αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι από τη σύγκρουση υδρογόνου και βορίου είναι δυνατόν να προκύψει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια
 Την έρευνα πραγματοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριδας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που αναπτύσσουν μπορεί να δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Πιστεύουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η μέθοδός τους θα μπορεί να παράγει με ασφάλεια, πολύ χαμηλό κόστος και χωρίς καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια. 

Στη δεκαετία του 1950 πολλοί πίστευαν ότι η ατομική ενέργεια θα έδινε τη λύση στα ενεργειακά προβλήματα. Ωστόσο ατυχήματα όπως αυτό του Τσερνόμπιλ, η αδυναμία ασφαλούς καταστροφής και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων αλλά και η χρήση του πλουτωνίου για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων κατέστησε εξαιρετικά επικίνδυνη τη γενικευμένη χρήση και την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. 
Τώρα οι ερευνητές στη Φλόριδα υποστηρίζουν ότι σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει χαμηλό κόστος, δεν θα παράγει τοξικά απόβλητα και δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον κατά τη διαδικασία παραγωγής ανάλογες με εκείνες του πετρελαίου και του γαιάνθρακα.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν άτομα υδρογόνου και βορίου σε έναν επιταχυντή ο οποίος οδηγεί τα άτομα των δύο στοιχείων σε σύγκρουση με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες. Στα πειράματα που έχουν γίνει ως σήμερα η σύγκρουση των δύο στοιχείων παράγει πυρήνες ηλίου οι οποίοι επίσης κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η κίνηση των πυρήνων του ηλίου στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Το μόνο υποπροϊόν που παράγεται από αυτή τη σύντηξη είναι το γνωστό αέριο ηλίου που χρησιμοποιείται στα μπαλόνια, το οποίο δεν είναι τοξικό ή ραδιενεργό. 

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να διαπιστωθεί η χρησιμότητα της νέας μεθόδου, όμως οι ερευνητές θεωρούν ότι μέσα στη δεκαετία που διανύουμε θα έχει ολοκληρωθεί.

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: