Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ο Μυτιληναίος στήνει αυτοκρατορίες στις πλάτες μας

 Θοδωρής Παναγούλης

από: Energypress 

Μυτιληναίος: Εκδίδει ομόλογο, "ετοιμάζεται" για τις μονάδες της ΔΕΗ, χτίζει δεύτερο εργοστάσιο αλουμίνας

Σε επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων προχωρά ο όμιλος Μυτιληναίου για νέο εργοστάσιο αλουμίνας στα Άσπρα Σπίτια, με στόχο την αύξηση της παραγωγής στον ένα εκατ. τόνους, όπως προέκυψε από τη σημερινή γενική συνέλευση.
Επίσης, προωθείται και η αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής αλουμινίου, στα πλαίσια επένδυσης 100 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυνατότητας από τους 190.000 στους 250.000 τόνους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση της πρώτης μονάδας αναμένεται να απασχοληθούν 300 εργαζόμενοι.

Όπως δήλωσε σχετικά με τις νέες επενδύσεις ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε εξέλιξη βρίσκεται ο εταιρικός μετασχηματισμός. «Είμαστε έτοιμοι για μεγάλο άλμα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα εγκαταλείψει πιθανότατα τη θέση του προέδρου αλλά θα διατηρήσει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ο Ευ. Μυτιληναίος επεσήμανε πως το ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ θα οριστικοποιηθεί όταν η κυβέρνηση καταλήξει στο πακέτο των προς πώληση μονάδων. Πάντως, τόνισε ότι ο Όμιλος διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα και υπογράμμισε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, διερευνώντας τα περιθώρια συμμετοχής. "Φωτογράφισε" δηλαδή το ενδιαφέρον της εταιρείας για το πρόγραμμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ενώ στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε και σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι πλέον δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Όμιλο.
Σε ότι αφορά στην πώληση "πακέτων" πελατών της ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος δεν άνοιξε τα χαρτιά του σημειώνοντας πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα τεθούν.

Τέλος, σχετικά με το ομολογιακό δάνειο, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου με στόχο την άντληση 250 – 300 εκατ. ευρώ και ένα επιτόκιο με "πρώτο νούμερο το 3". Συμμετοχή στο δάνειο με 50 εκατ. ευρώ θα έχει η EBRD, ενώ το δάνειο αναμένεται να "ξεκλειδώσει" τραπεζικές πιστωτικές γραμμές 1,4 δις. ευρώ μεσοπρόθεσμα. "με τη ρευστότητα που θα έχουμε δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα κανένας στόχος που να μας ταιριάζει και να μην μπορούμε να τον χτυπήσουμε" είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Οι αποφάσεις της ΓΣ
Την έγκριση για την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ από την Μυτιληναίος, έδωσε σήμερα η ΓΣ του Ομίλου, ολοκληρώνοντας έτσι τις νομικές προϋποθέσεις για τον πλήρη μετασχηματισμό του Ομίλου.
Μέσω της απορρόφησης αυτής, ο Όμιλος εξελίσσεται σε έναν ενιαίο όμιλο με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 300 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ για το 2017. 
Η συγχώνευση αναμένεται ότι θα αποφέρει επιπρόσθετη εξοικονόμηση πόρων ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα του Ομίλου.
Σύμφωνα με το σχέδιο συγχώνευσης, οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ θα πάρουν μια κοινή μετοχή ονομαστικής αξίας 0,97 ευρώ επί του μετοχικού κεφαλαίου της Μυτιληναίος όπως αυτό θα διαμορφωθεί με τη συγχώνευση. Οι μέτοχοι της Μυτιληναίος θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν.
Η αναδιάρθρωση, την οποία έχει αναλάβει να τρέξει η McKinsey, θα επιφέρει και αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του Ομίλου, με τον Ευ. Μυτιληναίο να διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αποχωρώντας από αυτή του προέδρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: