Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα - Μαζί με την θερμοκρασία, ανεβαίνουν και οι τιμές ρεύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη


Γιώργος Φιντικάκης
από: Energypress 
 
Στοίχημα να κερδίσει τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς έχει βάλει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά σήμερα και αύριο από την άνοδο του υδράργυρου ακόμη και πάνω από τους 40 βαθμούς.
Στην πραγματικότητα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή που οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν και τα κλιματιστικά θα πάρουν φωτιά, οι γραμμές αναμένεται να υπερφορτωθούν, η ζήτηση για ρεύμα να εκτιναχθεί, και το σύστημα θα τεστάρει τις πραγματικές του αντοχές.
Αν και στην ιστοσελίδα του διαχειριστή, η πρόβλεψη για την μέγιστη βραδινή αιχμή έκανε λόγο για 8.300 μεγαβάτ, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έφτασε να μιλήσει ακόμη και για ζήτηση της τάξης των 9.500 μεγαβάτ, όχι μακριά από το ακραίο για φέτος σενάριο, που ανέρχεται στα 9.590 μεγαβάτ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα κληθούν να λειτουργήσουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, προκειμένου να προφυλαχθούν όσο το δυνατόν γίνεται τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ, καθώς το καλοκαίρι είναι ακόμη μπροστά, και προβλέπεται πολύ θερμό. Ούτως ή άλλως η στάθμη των υδροηλεκτρικών υπολογίζεται ότι είναι περίπου 20-25% κάτω από πέρυσι, κυρίως λόγω της κρίσης εφοδιασμού το περασμένο χειμώνα, κατά την οποία η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει αποθέματα νερών.

Απέναντι στην αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών, το ηλεκτρικό σύστημα θα χρησιμοποιήσει τόσο τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όσο και του φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγωγών, μαζί φυσικά με την δυνατότητα εισαγωγών από γειτονικές χώρες, πρακτική ωστόσο ανέκαθεν κοστοβόρα.
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) για να αντιμετωπίσει άμεσα βλάβες στο δίκτυο που όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες θα είναι αναπόφευκτες, όπως συνέβη και χθες. Δίχως να υπάρξουν εκτεταμένες βλάβες, εντούτοις δεν έλειψαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, με πιο χαρακτηριστικό την τρίωρη διακοπή ρεύματος στο Παλαιό Φάληρο. 
Στο σύνολο τους οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη, να διαβεβαιώνει για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, προσθέτοντας ότι έχουν προετοιμαστεί τα κατάλληλα "σχέδια άμυνας (defense plans) ως είθισται σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται εμφάνιση υψηλών φορτίων λόγω ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας της εβδομάδας αυτής". Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ακριβώς λόγω της διαθεσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου, της δυνατότητα εισαγωγών μέσω των διασυνδέσεων από γειτονικές χώρες και της κατάστασης του συστήματος μεταφοράς.
Λογαριασμοί και ΥΚΩ
Εκτός από το ηλεκτρικό σύστημα, ο καύσωνας απειλεί να δοκιμάσει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες και τα νεύρα των καταναλωτών αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος. Τον περασμένο χειμώνα η αυξημένη χρήση θερμαντικών συσκευών και κλιματιστικών, μαζί με τον στρεβλό τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), οδήγησαν σε "φουσκωμένους" λογαριασμούς και απανωτά ηλεκτροσόκ για χιλιάδες καταναλωτές. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τώρα, όπου τα κλιματιστικά δουλεύουν αδιάλειπτα, εφόσον δεν εξορθολογιστεί εγκαίρως ο τρόπος υπολογισμού των ΥΚΩ.
Τιμές ρεύματος στην χονδρική
Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και μια τρίτη παράμετρος λιγότερο φανερή από τις δύο προηγούμενες. Αυτό το καλοκαίρι, όσο θα ανεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις να ανέβουν και οι τιμές ρεύματος στην αγορά χονδρικής πανευρωπαϊκά. Τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι θα έχουμε σε όλη την Ευρώπη ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Αναμενόμενο είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα κλιματιστικά να δουλέψουν στο φουλ, με συνέπεια να αυξηθεί η κατανάλωση, και άρα η ζήτηση για ρεύμα. Παράλληλα όμως η – έστω και μικρή – ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην Ευρώπη συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης, καθώς μεγαλώνει η ζήτηση, κυρίως από τη βιομηχανία. 
Αυξημένη ζήτηση, όμως, σημαίνει και αυξημένες τιμές. Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι ένα μέρος των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων είτε έχει περάσει σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, προκειμένου να μπορέσει να στηριχτεί το σύστημα εφόσον προκύψει ανάγκη, είτε έχει αποσυρθεί. Αρκετές για παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις μετεγκατάστασης μονάδων φυσικού αερίου από την Ευρώπη σε άλλες περιοχές, όπου διαμορφώνονται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ η πολιτική ενίσχυσης των ΑΠΕ έχει οδηγήσει σε αρκετές αποσύρσεις ανθρακικών μονάδων. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, επίσης συνεπάγεται αυξημένο κόστος ρεύματος στην Ευρώπη.
Η πιθανότητα αυξημένων τιμών στην Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας. Ο λόγος είναι προφανής: με αυξημένες τιμές στην Ευρώπη, οι τιμές για εισαγωγές ρεύματος στην Ελλάδα δεν θα είναι φθηνές, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται καλύτερες ευκαιρίες για όσους επιδίδονται σε εξαγωγική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: