Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες

Ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών είναι γνωστός σε όλους, ανάμεσα σε άλλα για τον εξοντωτικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες και τα κολοσσιαία ποσά των πολλών εκατοντάδων δισ. € που ξοδεύονται κάθε χρόνο για διαφημίσεις. Ο κλάδος συνολικά εμφανίζει μεγάλα κέρδη όσο κι αν σε κάποιους ισολογισμούς εμφανίζονται ζημιές (πχ στη CYTA-Hellas και στη Wind) που κατά βάση οφείλονται σε επενδύσεις που έγιναν στην περίοδο που προηγήθηκε.
Το κόστος αυτού του ανταγωνισμού το πληρώνουν βέβαια οι εργαζόμενοι: εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, προσβολή της αξιοπρέπειας, διαρκείς απολύσεις, προσλήψεις ενοικιαζόμενων χωρίς δικαιώματα και με χαμηλότερους μισθούς, κι όλα αυτά για να εξοικονομηθούν «πενταροδεκάρες» γιατί στην πραγματικότητα το εργασιακό κόστος αποτελεί ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους στο χώρο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Την ίδια στιγμή βέβαια τα golden boys –η ελίτ των διευθυντικών στελεχών– αυξάνονται και ζουν σε ολοένα και μεγαλύτερη χλιδή.

Ας δούμε την εικόνα σε κάθε μια από τις υπάρχουσες εταιρείες.

Cyta Hellas

Στην Cyta Hellas, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για πώληση του 100% του πακέτου τον μετοχών της από την μητρική εταιρεία Cyta στην Κύπρο, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τη λογική της διοίκησης, για να είναι «υγιής» μία επιχείρηση πρέπει οι εργαζόμενοι να δέχονται καθημερινή πίεση στην δουλειά τους. Να στερούνται  νόμιμα επιδόματα, να μην υπάρχουν φυσιολογικές ανθρώπινες σχέσεις συνεργασίας και εργασίας. Διαφορετικά… «υπάρχει νοοτροπία δημοσίου» και πρέπει να αλλάξει!
Τα συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία της Cyta Hellas για το έτος 2015 είναι τα ακόλουθα[¹]:
  • Συνολικά έσοδα 107,8 εκατ. €, αύξηση 19,16%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
  • Μικτό κέρδος 42,8 εκατ. €, αύξηση κατά 45,33% 
  • Λειτουργική κερδοφορία (EΒITDA) 14,6 εκατ. €, πολλαπλάσια του περσινού αποτελέσματος
  • Κέρδη πριν από τη φορολογία, τους τόκους και τις αποσβέσεις -2,97 εκατ. € – σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι ζημιές σημείωσαν πτώση της τάξεως του 80,4%.
Στα θετικά της περσινής χρονιάς η άνοδος στην πελατειακή βάση ευρυζωνικών υπηρεσιών, που έφτασε τους 325.000 ενεργούς πελάτες. Σημειώνουμε μόνο ότι η πορεία όλων των τελευταίων χρόνων είναι ξεκάθαρα θετική.
Επίσης ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό οικονομικό όφελος από την απόλυση εργαζομένων (που έτσι κι αλλιώς κυμαίνονται σε μισθούς των 800 ευρώ) απέναντι σε ισολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικά, οι δαπάνες για μισθούς, πάρα την μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και τις μειώσεις μισθών παρέμειναν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα (μειώθηκαν από 16,5 εκατ. ευρώ σε 16,1).
Η οικονομική κατάσταση και οι συνθήκες εργασίας σε τρεις άλλες εταιρείες, τις δύο πλέον επικερδείς στον κλάδο (Vodafone, ΟΤΕ) και μία επίσης επιζήμια (η Wind – η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα να εξασφαλίζει δάνεια 250 εκατ. ευρώ και να φέρεται σαν βασικός υποψήφιος εξαγοραστής της Cyta Hellas[²]) είναι ενδεικτικές της εικόνας που επικρατεί στον κλάδο.

Vodafone[3]

Για το έτος 2015:
  • συνολικά έσοδα 848 εκατ. €, αύξηση 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
  • Κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων, 235 εκατ. €, αύξηση 15% 
  • Αύξηση πελατειακής βάσης από 4,5 εκατ. σε 5,2 εκατ.
  • Οι μισθολογικές δαπάνες και οι παροχές μειώθηκαν από 103 εκατ. ευρώ σε 69 εκατ. ευρώ
Στα τέλη του Ιούλη οι διοίκηση της εταιρείας δεν κατέβαλε το επίδομα ισολογισμού, παρότι περιλαμβάνεται στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αντιστοιχεί σε περίπου ένα μηνιαίο μισθό, με το επιχείρημα «το επίδομα ισολογισμού καταργείται για οικονομικούς λόγους»!!!.
Εταιρεία που έχει κέρδη 235 εκατ. ευρώ τον χρόνο καταργεί επιδόματα, μειώνει μισθούς, απολύει, εκμεταλλεύεται ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενούς της!

Wind[4]

Συνολικά έσοδα 479 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,7% σε σχέση με τα έσοδα της προηγούμενης χρήσης.
Λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 75 εκατ. €, σημείωσαν αύξηση 7% σε σχέση με το 2014.
Τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 92 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 88 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Οι ζημίες αυτές αποδίδονται στις υψηλές αποσβέσεις (143 εκατ. € για το 2015) και στα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα (28 εκατ. €).
Οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν μεσαίωνα[5] καθώς χρονομετρείται η ώρα που οι εργαζόμενοι «χάνουν» στην τουαλέτα και υπάρχει απαγόρευση στα καταστήματα να κάθονται.
Οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από 2.000 σε 1.000 εργαζομένους.

ΟΤΕ[⁶]

8 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση του «κακού» δημόσιου ΟΤΕ έχουν υπάρξει αποεπενδύσεις  1,5 δισ. €: έχει αποσυρθεί ο ΟΤΕ και η Germanos Telecom από Σερβία, FYROM, Βουλγαρία και έχει πουληθεί ο μοναδικός δορυφόρος της χώρας Hellas – sat για 208 εκατ. ευρώ.
Οι σταθερές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 6.000. Έχουν αντικατασταθεί από υποαπασχολούμενους, χαμηλόμισθούς εργαζόμενους και μέσω της εθελούσιας αποχώρησης το κόστος έχει μεταφερθεί στο ασφαλιστικό σύστημα.
Η γραφειοκρατία, ο νεποτισμός, η πρόσληψη γνωστών και φίλων αντί να εξαφανιστεί διογκώθηκε.
  • Από 4 Γενικούς Διευθυντές που υπήρχαν πριν πλέον υπάρχουν 20.
  • Σε σύνολο 10.000 εργαζομένων υπάρχουν 2.000 διευθυντές και προϊστάμενοι, αντιστοιχεί δηλαδή 1 προϊστάμενος σε κάθε 5 εργαζόμενους.
  • Ο μισθός και τα bonus του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι 1.488.750,70 ευρώ! 
  • Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι γνωστά στην κοινωνία, μέσω των ΜΜΕ, αφού η εταιρεία διαθέτει 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για διαφημίσεις και χορηγίες σε αυτά ακριβώς τα ΜΜΕ…

Συμπέρασμα

Τα συμφέροντα των εταιρειών είναι αντιστρόφως ανάλογα με τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Για να υπάρξουν αρκετά κέρδη για τις αδηφάγες επιχειρήσεις πρέπει να συμπιεστούν οι μισθοί των εργαζομένων και να χειροτερέψουν οι εργασιακές τους συνθήκες.
Αυτή είναι η οικονομική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί του κατεστημένου και οι επιχειρηματίες – ανάπτυξη από την οποία κερδίζει μια ισχνή μειοψηφία ανθρώπων στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία.
Αυτή η ανάπτυξη μεταφράζεται σε συρρίκνωση των οικονομικών απολαβών των λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων και καταρράκωση της αξιοπρέπειας και των προοπτικών ευημερίας τους.
Αν παλέψουμε σαν εργαζόμενοι ενωμένοι, αποτελούμε πλειοψηφία εξάλλου όχι μόνο στις επιχειρήσεις μας αλλά συνολικά στην κοινωνία, και αντισταθούμε οργανωμένα, μαζικά και αποφασιστικά μπορούμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον.
Μία κοινωνία όπου οι παραγόμενοι πόροι της θα διαχέονται ισότιμα σε όλους, μία κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, μία σοσιαλιστική κοινωνία.
Βαγγέλης Κολτσίδης (Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων CYTA-Hellas)
Ξεκίνημα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: